Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Během pandemie mu chyběl hokej. Tak si fanda Josef Novotný vytvořil druholigový hokejový svět na papíře

Má rád hokej a fandí Bílým Tygrům. Přestože Josef Novotný žije v Praze, srdcem je Liberečák s láskou k Českému ráji. Během covidové pandemie ale přišel o možnost užívat si sledování zápasů, a tak se místo toho pustil do sepsání knihy HC Faraoni Frýštejn a aljašský démon, ve které popisuje hokejovou sezónu druholigového týmu.

Sám autor není žádný profesionální hokejista, jak sám řekl, je to klasický rybníkář. „Rád si zahraju hokej s kamarády ve volném čase, když se najde kousek ledu. Už jako kluk jsem hrál hokej na sídlišti, klidně i s tenisákem,“ říká Novotný. Za to fandění se oddává pravidelně. Tedy spíše oddával do doby, než přišel koronavirus. „S manželkou fandíme Bílým Tygrům. Vždycky jdeme na zápas se Spartou, někdy vyjíždíme i do Bolky nebo Kladna. Když se nedostaneme na zápas, fandíme se šálami z domova. Během covidu mi ale chyběl hokej natolik, že jsem si musel vytvořit vlastní hokejový svět,“ vypráví. 

Vymyslel si tak druholigový tým HC Faraoni z obce Frýštejn. Ano, opravdu Frýštejn. Smyšlenou obec zasadil autor do prostředí Českého ráje, který si zamiloval. „Název je pro mě takovou přesmyčkou podobně jako třeba Klapzubova jedenáctka,“ vysvětluje Novotný. Nejprve napsal pro svého kolegu pár krátkých hokejových povídek o HC Faraoni s hlavní postavou čtyřicetiletého náhradního brankáře Karla Švarce. Prostředí druhé ligy na vesnici je takovým hokejovým „okresním přeborem". A kolegovi se povídky natolik líbily, že Josefa motivoval k sepsání celé knihy.

V práci se jeho svět točí kolem piva, ve volném čase kolem hokeje

Smyšlený příběh o životě průměrného muže v průměrném prostředí hokeje plného pletich a intrik je i částečně autobiografický, jak přiznává Novotný. „Hlavní hrdina pracuje stejně jako já v pivovarnictví. Faraoni trénují na rozpadajícím se zimáku a zde jsem se inspiroval u pražské Kobry,“ komentuje autor.

Podle Novotného nepsal knihu jen pro fanoušky hokeje, ale také jako přiblížení světa amatérských sportovců, v tomto případě „pěšáků“ ledního hokeje, kteří se svému koníčku věnují na více než sto procent. „Nemusíte být olympijský vítěz, abyste se cítili jako osobní šampióni,“ dodává Novotný. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Josefa Novotného

Štítky hokej, Josef Novotný, HC Faraoni, kniha, HC Sparta Praha, Bílí Tygři Liberec, Český ráj, pandemie, Rytíři Kladno, okresní přebor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Během pandemie mu chyběl hokej. Tak si fanda Josef Novotný napsal knihu o druholigovém týmu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.