Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Bazilika v Jablonném prochází rekonstrukcí. Trvat bude dva roky

V Jablonném v Podještědí se návštěvníkům uzavřela bazilika sv. Vavřince a sv. Zdislavy. Důvodem je její dvouletá rekonstrukce, která začala před několika dny.

Bohoslužby se budou konat ve Zdislavském sále sousedního dominikánského kláštera. Děkan kláštera Pavel Mayer věří, že baziliku budou moci znovu otevřít v září 2023.

V rámci evropského projektu půjde na obnovu baziliky zhruba 60 milionů korun, z toho na stavební práce je určeno kolem 36 milionů. „Když to vezmu odshora, tak se bude dělat lucerna, to je taková věžička nad kupolí. Potom se bude dokončovat oprava krovů, která začala před deseti lety, a pak hlavně vnitřek. Největší položky budou nová elektřina, osvětlení, ozvučení, zabezpečení a také výmalba, restaurování a oprava všech vnitřních prvků baziliky," řekl Mayer.

Opravené už jsou varhany a obnova čeká i hodiny na obou věžích baziliky. Řemeslníci opraví také část mobiliáře - lavice z lodi baziliky, zařízení zákristie a presbytáře. Úprav dozná i podzemí. „Bude tam v budoucnu stálá expozice o svaté Zdislavě a část stavebních prací se musí udělat už teď," uvedl Mayer.

Tato česká světice, která je patronkou rodiny, je s regionem spojená. Bazilika se nachází na místě, kde býval gotický kostel založený ve 13. století právě svatou Zdislavou. Šlechtična žila na nedalekém hradu Lemberk, kam se provdala zhruba jako patnáctiletá za českého velmože Havla z Markvartic. Zdislava široko daleko proslula skutky milosrdenství, dobročinnosti a křesťanské lásky k bližnímu i svým léčitelským umem. Zemřela roku 1252. Stálá expozice o ní je v ambitu kláštera. „Do kláštera je dočasně přemístěna i lebka světice," řekl Mayer.

Bazilika na místě někdejšího gotického kostela byla postavená podle plánů rakouského architekta Jana Lukáše Hildebrandta v letech 1699 až 1729. Její vnitřní prostory tvoří soustava elipsoidů, nad středním z nich je 34 metrů vysoká kopule. Je v ní i mariánsko-zdislavský oltář, na němž stojí pozdně gotická madona z období kolem roku 1530 a relikviář sv. Zdislavy. Rozsah obnovy baziliky ale není takový, jaký původně dominikáni zamýšleli. Důvody jsou nižší získaná evropská dotace a nárůst cen stavebních materiálů a prací. Nedělá se tak například fasáda. Evropská dotace pokryje téměř 80 procent nákladů rozsáhlé opravy, 5,6 milionu korun přidá stát a 900 000 korun Liberecký kraj. Vyhlášena je i sbírka, potřeba je vybrat asi 5,6 milionu korun. Podle Mayera zatím získali zhruba desetinu z této částky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky památky, stavby, církve, Jablonné v Podještědí, bazilika, Zdislava, Pavel Mayer, klášter, oprava, Johann Lukas von Hildebrandt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bazilika v Jablonném prochází rekonstrukcí. Trvat bude dva roky  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.