Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Sníh na Ještědu už v říjnu? Skiareál začal zasněžovat, připravuje si zásoby na zimu

Na Ještědu už leží první sníh. I když teploty zdaleka zasněžování nepřejí, v libereckém lyžařském areálu používají speciální technologii, která sníh uchová až do začátku sezony. Tu by rád provozovatel střediska zahájil už za dva měsíce, konkrétně 11. prosince.

Zasněžování v říjnu se části veřejnosti nelíbí. „Krásná zpráva, to bude určitě takové energeticky úsporné i klimaticky udržitelné, mohli byste k tomu trochu posvítit, dnes mi tam ten šajn na Ještědu chybí,“ uvedl například liberecký zastupitel Ondřej Petrovský (Změna pro Liberec. „To bude zase na jaře chemie v potocích pod Ještědem,“ přidal se na facebooku také starosta Hamru na Jezeře Milan Dvořák (Starostové pro Liberecký kraj).

Podle provozovatele skiareálu TMR jde ale o standardní výrobu sněhu, který si areál vyrábí do zásoby. 
„V zásadě se jedná o dva nákladní kontejnery vybavené komplexní chladící technologií na výrobu vločkového ledu, které jsou připojené na zdroj vody a elektrické energie,“ vysvětlil ředitel střediska Jakub Hanuš.

Takhle vypadá Nová Skalka osvětlená

Celé zařízení se jmenuje TechnoAlpin Snowfactory SF100 Mobile. Technologie zasněžování dokáže produkovat technický sníh bez ohledu na okolní teploty. „Výrobu technického sněhu lze spustit prakticky nezávisle na vnějších podmínkách. Právě díky snow factory máme nyní jistotu dostatku sněhu na brzké zahájení sezóny,“ dodal Hanuš s tím, že jedno takové zřízení dokáže za den vyrobit sto kubíků sněhu a na Ještědu mají dvě. 

Umělý sníh středisko chystá primárně pro novou sjezdovku Nová Skalka, která vznikla loni. Provozovatel tehdy v areálu vykácel asi šest hektarů lesa. Letos celá sjezdovka dostala umělé osvětlení. TMR do sjezdovky investuje celkem 130 milionů korun.

Kromě vybudování sjezdovky Nová Skalka se před minulou zimní sezónou rozšiřovaly i sjezdovky Slalomák, Liberecká a Beranova cesta. Projekt zahrnuje i vybudování kompletně nového zasněžování pro Novou Skalku, které by provozovatel chtěl zrealizovat v příštím roce.

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Skiareál Ještěd

Štítky Ještěd, skiareál, ještěd hory za rohem, zasněžování, snowfactory, sjezdovka, umělý sníh, Nová Skalka, Milan Dvořák, Starostové pro Liberecký kraj, Facebook, Liberec, Hamr na Jezeře

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sníh na Ještědu už v říjnu? Skiareál začal zasněžovat, připravuje si zásoby na zimu  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.