Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na Soukenné náměstí by se mohly vrátit veřejné toalety

Do centra Liberce se možná příští rok navrátí veřejné toalety. Radnice je chce dát na Soukenné náměstí, kde ještě před 20 lety byly, a do prostoru mezi náměstím u radnice a obchodním centrem Plaza.

Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se jejich umístěním nyní zabývají architekti města, půjde o mobilní zařízení. Jeden modul by měl podle Zámečníka stát zhruba 500 000 korun. „Nyní se připravuje projektová dokumentace na připojení k odpadu a elektřině," řekl primátor novinářům. Podle něj budou lidé za použití toalet platit.

V centru Liberce nejsou žádné veřejné záchodky patřící městu, lidé proto často využívají služeb restaurací nebo obchodních center. Podle Zámečníka mohou lidé zajít na WC také na magistrát v době, kdy má otevřeno. „Což samozřejmě není ideální a není to ve večerním provozu," uvedl primátor. Další možností jsou podle něj restaurace na náměstí u radnice, které mají předzahrádky na pozemcích města. „Vždy součástí smlouvy je, že jejich WC bude přístupné veřejnosti," řekl Zámečník.

Obnovit by se mohly toalety na terminálu MHD

Ve spodním centru pátého největšího města v zemi bývaly dříve přístupné toalety v budově terminálu MHD ve Fügnerově ulici, což nyní neplatí. „Je tam cedulka dočasně z technických důvodů zavřeno, což nás samozřejmě mrzí," uvedl primátor s tím, že jednají s dopravním podnikem o obnovení provozu. Veřejné toalety jsou pak v Liberci už jen na vlakovém nádraží a také v dožilých buňkách na autobusovém nádraží, které jsou určené k demolici. Město podle primátora plánuje, že nové toalety budou v sousední úřednické budově Uranu společně s novým zázemím pro autobusové nádraží.

Poslední klasické veřejné toalety v dolním centru Liberce ukončily provoz před 20 lety, protože nesplňovaly hygienické normy. Byly v podzemí Soukenného náměstí a přezdívalo se jim Liberecké metro. Plánované mobilní veřejné toalety chce radnice mít v blízkosti tohoto místa. V horním centru se podle primátora počítá s jejich umístěním do průchodu z náměstí dr. E. Beneše k Plaze, kde je funkční umělecké dílo sochaře Jaroslava Róny nazvané Lampa Edison.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, služby, toalety, Liberec, toaleta, primátor, radnice, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Jaroslav Róna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Takže místo já nevím dotování záchodů v Plaze kolik - milion a půl za tři TOIky a smrad ve dvoře Plazy? Jsem škarohlíd nebo se primátor pos.al?

Pondělí, 18. října 2021, 22:28Odpovědět

Dagmar Fejglová

Opravdu nevím, zda to prospěje vzhledu města, když se do centra umístí ošklivé, nevzhledné a nevoňavé budky, i kdyby byly se samooplachováním. Hlavně, když tu na ně není ani ve své podstatě místo. To se nemusela bourat bouda na lavičkovém náměstí a sázet tam strom, když se tam mohla dát tahle kráska. Jediné záchody, které opravdu chybí, jsou na Fügnerce a ty je nutné opravit. V obchodních domech záchody jsou.

Pondělí, 18. října 2021, 12:17Odpovědět

Eva Burjánková

Možná, by se mohly, radnice chce... Radnice už toho tolik naslibovala. Ať neslibuje, ale koná. Pak bude mít podobný článek smysl.

Neděle, 17. října 2021, 11:40Odpovědět

Ji-Hun Kim

toitoika za půl mega asi pozlacená...

Neděle, 17. října 2021, 06:32Odpovědět

Na Soukenné náměstí by se mohly vrátit veřejné toalety  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.