Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Knihovna a spolkové centrum v jednom. Vratislavice se pochlubily novou stavbou

Ve Vratislavicích nad Nisou otevřeli novou knihovnu a spolkové centru IGI Vratislavice. Objekt v sobě spojuje moderní i historické prvky.

Dominantou zrekonstruovaného objektu s moderní přístavbou je historický koberec. Ten odkazuje na slavnou továrnu na koberce, kterou založil vratislavický rodák a továrík Ignaz Ginzkey. Právě jeho monogram je zanesen v názvu. „Dva roky jsme na tom intenzivně pracovali a výsledek podle mě opravdu stojí za to,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Vratislavic Lukáš Pohanka.

Vratislavického továrníka ale nepřipomíná jen koberec. Návštěvníci mohou v knihovně zhlédnout i poutavou videoprojekci nebo se před vstupem do knihovny zastavit u jeho podobizny na skleněné lupě. Autorem díla je Paulina Skavová.

Kromě knihovny a prostor pro spolkovou činnost nabízí objekt i nově vybudovaný prostor v podzemí, kde vznikl kinosál s kapacitou více než 60 míst. „Konečně máme důstojné zázemí nejenom pro naši knihovnu a spolkovou činnost, ale podařilo se nám do Vratislavic vrátit také kino. Mám z toho velkou radost,“ komentoval Pohanka.

Novou knihovnu a spolkové centrum vítají i místní. „Wau, spadla mi brada. To je naprostá pecka. Je fajn, že takhle lidem přiblížíte Ginzkeyovi. Když si vezmu, že starý Ignác začínal prodávat svoje koberce s nůší na zádech a kam až to dotáhli, je pro něco naprosto obdivuhodného,“ napsala na facebooku Moni F.

Ohodnoť článek

Foto Radek Drbohlav

Štítky Liberecký, Vratislavice, knihovna, Liberec XXX-Vratislavice nad Nisou, koberec, Ignaz Ginzkey, Paulina Skavová, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna a spolkové centrum v jednom. Vratislavice se pochlubily novou stavbou  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.