Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Zastupitelé Frýdlantu schválili vstup města do Krajské nemocnice Liberec

Zastupitelé Frýdlantu schválili majetkový vstup města do Krajské nemocnice Liberec (KNL), která od poloviny roku 2019 převzala provoz zdejší nemocnice, informovala mluvčí radnice Martina Petrášková. Město Frýdlant do akciové společnosti vloží část budov v areálu nemocnice, za to získá 3,63 procenta akcií největší krajské nemocnice. Majoritním vlastníkem KNL zůstane dál Liberecký kraj, menšinové podíly vlastní také města Liberec a Turnov.

Podle frýdlantského starosty Jiřího Stodůlky (ODS) je vstup města mezi akcionáře KNL výhodný především proto, že se mimo jiné zjednoduší financování investic, nebo plánování rozvoje zdravotní péče poskytované ve Frýdlantu. „K tomuto momentu směřovalo veškeré naše úsilí od roku 2015, tedy od chvíle, kdy dřívější majitel nemocnice EUC začal omezovat zdravotní služby ve frýdlantské nemocnici. Od té doby jsme usilovně hledali řešení, jak zdravotní obslužnost na Frýdlantsku udržet, a to v rozsahu, který požadujeme," řekl Stodůlka.

Liberecká nemocnice provozuje nemocnice v Liberci, Turnově a Frýdlantu. Ztrátovou frýdlantskou nemocnici, která zajišťuje péči pro 25 tisíc obyvatel Frýdlantského výběžku, odkoupila KNL před dvěma lety za 8,6 milionu korun od společnosti EUC, která kvůli nedostatku lékařů postupně omezila péči a přestala zajišťovat i lékařskou pohotovost. Péči liberecká nemocnice postupně obnovila, pro další rozvoj zařízení je ale nutná modernizace areálu, který patří městu.

Frýdlant do KNL vloží všechny budovy, o které mělo vedení nemocnice zájem a potřebuje je k zajištění péče. Čeká je rekonstrukce, na kterou Frýdlant jako vlastník neměl a pro KNL byla investice do cizího majetku komplikovaná. Náklady se odhadují na 110 milionů korun. „Projekt počítá s rekonstrukcí a dostavbou bývalého dětského oddělení a přestavbou hlavní budovy lůžkových oddělení. Dojde také k přesunům. Laboratoř z přízemí hlavní budovy bude umístěna do zrekonstruovaného objektu bývalého dětského oddělení, v uvolněných prostorách pak vznikne třetí lůžkové oddělení," dodal Stodůlka. Městu zůstane budova staré chirurgie, bývalá gynekologie a nefunkční budova kotelny, které KNL k zajištění péče nepotřebuje.

„Liberecké krajské zastupitelstvo bude vstup Frýdlantu do krajské nemocnice schvalovat na konci listopadu, stejně jako zastupitelstva Liberce a Turnova," řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj.) Vkladem nemovitostí by se měl základní kapitál KNL zvýšit o 38,2 milionu korun bezmála na 1,052 miliardy. Majoritním vlastníkem bude dál Liberecký kraj, jehož akciový podíl se ale úpisem nových akcií ve prospěch Frýdlantu sníží ze současných 74,826 procenta akcií na 72,109 procenta. Podíl Liberce se sníží z 15,407 procenta na 14,847, a Turnova z 9,767 na 9,412 procenta akcií.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice Frýdlant

Štítky ČR, správa, nemocnice, Liberecký, Frýdlant, Krajská nemocnice Liberec, akcie, Liberec, Turnov, Liberecký kraj, Jiří Stodůlka, ODS, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé Frýdlantu schválili vstup města do Krajské nemocnice Liberec  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.