Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Výstavba nového domova pro postižené v Nové Vsi bude stát před šestapadesát milionů

Nový domov pro osoby se zdravotním postižením vystaví v Nové Vsi u Chrastavy firma CL-EVANS Česká Lípa. Původně vybraná firma odstoupila. Liberecký kraj proto musel zopakovat veřejnou soutěž.

Nová firma, vybrána dle nejnižší nabídkové ceny, vystaví domov pro postižené za 56,9 milionů korun. Celkem devadesát procent projektu pokryjí dotace. „Deset procent částky zaplatí Liberecký kraj ze svého rozpočtu,“ informoval náměstek hejtmana Zbyněk Miklík.

Zastupitelstvo kraje již před dvěma lety schválilo závazek spolufinancování a předfinancování na projektu do výše 51 milionů. Na konci listopadu musí schválit částku navýšenou na 68,4 milionů korun. 

Domácnosti pro osoby se zdravotním postižením bude provozovat krajská příspěvková organizace APOSS (Ambulantní a pobytové sociální služby) Liberec. APOSS poskytuje služby, jejichž cílem je zajistit osobám se zdravotním postižením důstojný a aktivní život.

V novém domově najde zázemí celkem devět osob, převážně žen. „Projekt je součástí takzvané transformace, tedy přestěhování handicapovaných klientů z dosud jimi obývaných prostor ústavního typu do bytů, v nichž mají větší soukromí a kde s pomocí pečovatelek žijí podobně jako zdraví lidé,“ přiblížila mluvčí kraje Andrea Fulková. „Tímto krokem jsme v podstatě zahájili první stavební práce,“ doplnil náměstek hejtmana Petr Tulpa s tím, že takové kroky budou pokračovat i ve dvou dalších lokalitách ve Vratislavicích nad Nisou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký, Nová Ves u Chrastavy, domov, Nová Ves, zdravotní postižení, Liberecký kraj, projekt, Chrastava, Zbyněk Miklík, Petr Tulpa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba nového domova pro postižené v Nové Vsi bude stát před šestapadesát milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.