Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Přestavba Liebiegova paláce bude o čtvrtinu dražší, vyjde na víc než čtvrt miliardy

Přestavba nevyužívaného Liebiegova paláce v Liberci na komunitní centrum bude asi o čtvrtinu dražší, než radnice předpokládala. Městu 150 let stará budova patří. Výsledná cena přesáhne 261 milionů korun, narůst chce město zaplatit převážně z evropské dotace. Požádalo o přidělení vyšší částky z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP). Náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO) očekává, že rozhodnutí se dozvědí v lednu příštího roku.

Kompletní rekonstrukce památkově chráněného paláce, který si nechal v letech 1870 až 1872 postavit jako rodinné sídlo továrník Johann Liebieg mladší, začala loni v září a hotová by měla být do října příštího roku. Radnice původně počítala s tím, že cena nepřesáhne 208 milionů korun. Nyní počítá s částkou o 53 milionů korun vyšší. „My jsme započítali do té částky všechny dodatky, které se za dobu rekonstrukce objevily," řekla Loučková Kotasová.

Stavbu prodražuje výrazně horší stav budovy, než radnice očekávala. Týká se to hlavně dřevěných konstrukcí, a to kvůli napadení dřevomorkou. Jejímu šíření pomáhalo, že rozlehlá budova byla od odstěhování Oblastní galerie na konci roku 2014 prázdná. Podle náměstkyně zatím nelze říci, zda 261 milionů bude konečná suma. „My budeme končit na podzim příštího roku, takže nemohu rok předem zaručit, že to rozhodně tak bude, ale děláme vše pro to, aby se ta částka dál nenavyšovala," řekla.

Výrazný nárůst ceny by chtělo město zaplatit převážně z evropské dotace. Původně mělo získat 178,2 milionu korun, nově chce 227,39 milionu, tedy o 49,19 milionu více. „Podařilo se nám do uznatelných nákladů dostat drtivou většinu, to znamená, že za městem Liberec by mělo jít něco kolem 35 milionů korun," dodala náměstkyně. Původní podíl Liberce měl být bezmála 30 milionů korun.

Liebiegův palác se po skončení rekonstrukce stane místem setkávání lidí od dětí až po seniory a různých sociálních skupin. Uvnitř paláce bude velký sál, výtvarný ateliér s dílnou, výstavní prostory, počítačové a víceúčelové místnosti, dva tělocvičné sály a bude tam i kavárna či zahradnický klub s keramickou pecí a znovuobnoveným skleníkem.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky správa, stavby, památky, Liberec, liebiegův palác, palác, Johann Liebieg, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tak poslouží dobré věci, vedle vyroste krásná kostka, Janďourek a spol. konečně dostane pár facek, a město po Centru Buriana a případně Linserce konečně začne zajímat Policie.

Pátek, 19. listopadu 2021, 19:16Odpovědět

Přestavba Liebiegova paláce bude o čtvrtinu dražší, vyjde na víc než čtvrt miliardy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.