Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Liberci se trhy o adventu uskuteční. Podobně jako v Mostě je nahradí ty farmářské

Advent bez svařáku, vůně pečených kaštanů a trdelníků a bez setkávání u některého ze stánků. Včerejší rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů zarazilo veřejnost a odrovnalo jejich pořadatele. Před libereckou radnicí tak najdou lidé do Vánoc jen vánoční strom a Fialův betlém. Trhy se ale uskuteční u Plazy.

Vánoční trhy k adventu neodmyslitelně patří, a to i v krajské metropoli. Každoročně se jich zúčastní tisíce lidí a desítky prodejců. Právě jich se zákaz vánočních trhů dotkne nejvíce. „Po těch dvou letech mě už asi nic nepřekvapí, ale jsem naštvaný. Je to zbytečné gesto, které zkazí životy mnoha lidem,“ sdělil Liberecké Drbně Ondřej Červinka ze společnosti Elset, která vánoční trhy pořádá.

Podle Červinky je nesmysl zakazovat venkovní vánoční trhy, když obchodní centra zůstávají otevřená. „Samozřejmě to je nesmysl, to musí dojít snad každému,“ řekl Červinka. Pro řadu prodejců může být zrušení trhů likvidační. „Mnoho lidí již lidí spotřebovalo všechny rezervy a letos už jedou na dluh. Často vyrábí své produkty třeba půl roku, aby je pak před Vánocemi prodali,“ uvedl organizátor.

Liberec ruší slavnostní rozsvěcení vánočního stromu. Přidávají se i další města

Některá města v Libereckém kraji včetně krajského Liberce, Jablonce nad Nisou nebo České Lípy nebudou slavnostně rozsvěcovat vánoční strom na náměstí. Stejně jako loni od toho upustila kvůli nárůstu počtu nemocných s covidem a přísnějším...

Přestože případné ztráty se mohou u jednotlivých prodejců lišit, celkově jde o miliony. „Jen pro nás to znamená statisíce,“ dodal Červinka. Společnost o zrušení trhů informovala na svém facebookovém profilu Trhy v Liberci. Podobně jako v dalších městech čelí vládní rozhodnutí tvrdé kritice. Je to k vzteku. Venku se prodávat v rozestupech nesmí, ale narvané obchodní domy jsou v pořádku,“ napsal pod příspěvek o zrušení trhů Albert S. Je to opravdu smutné. Vánoce bez trhů. Vůbec se mi to nelíbí. A chudáci trhovci, co budou dělat se svými výrobky a tak... Tohle je děsná doba,“ komentovala Marcela T.

Trhy budou. Ty vánoční nahradí farmářské

Jen o pár hodin později ale společnost oznámila, že u Plazy budou v prosinci probíhat farmářské trhy. „Od středy 1. prosince do 23. prosince budou vždy od středy do soboty pokračovat naše farmářské trhy u radnice před OC Plaza,“ napsali organizátoři na sociálních sítích. Podobně zareagovalo například město Most, které taktéž nahradilo vánoční trhy těmi farmářskými. Právě farmářské trhy jsou totiž i nadále povolené, ale bez konzumace alkoholu a jídla.

Organizátoři vánočních trhů v některých českých městech, například v Českých Budějovicích, také zvažují podání žaloby na stát, jiní se budou dožadovat kompenzací.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Pešek

Štítky Liberec, trhy, vánoční trhy, advent, Most, Vánoce, Plazy, farmářský trh, Albert Česká republika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci se trhy o adventu uskuteční. Podobně jako v Mostě je nahradí ty farmářské  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.