Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Liberec vypíše architektonickou soutěž na novou podobu Papírového náměstí

Jak se v budoucnu promění Papírové náměstí, jedna z nejstarších částí Liberce? Rozhodnout by o tom měla architektonická soutěž, kterou se město chystá vypsat.

Město ji vypíše příští rok v lednu, výsledky chce představit v září. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) bude radnice postupovat podle regulí České komory architektů, náklady na soutěž dosáhnou skoro dva miliony korun.

Město začne upravovat pozemky kolem Papíráku. Nejprve vznikne parkoviště, poté byty

Liberec chce získané pozemky v dolním centru města, v lokalitě známé jako Papírové náměstí, upravit do léta. Dočasně na nich vytvoří 40 parkovacích míst, časem by zde chtěla radnice stavět nové byty.

„Výsledky soutěže bude posuzovat porota, která bude z většiny složena z nezávislých odborníků," uvedl primátor. Vítěz architektonické soutěže poté dostane od radnice smlouvu na další projekční práce. „Bude dopracovávat územní studii i projektovou dokumentaci na městské terasy," řekl Zámečník. Za terasy jsou označované svahy, které ohraničují oblast Papírového náměstí.

Tato lokalita patří mezi nejzanedbanější místa v centru stotisícového města, i když v posledních letech zde některé domy byly opraveny. Cílem města je tuto čtvrť zvelebit. Architekti by měli podle primátora ukázat, jak by mělo město postupovat. „Jak to bude vypadat, to je předmětem architektonické soutěže," dodal. Pozemky v oblasti má asi 20 různých vlastníků, město jich tam vlastní nejvíce. Patří mu zhruba 10 000 metrů čtverečních. Už dříve vedení radnice uvádělo, že by zde chtělo mít kreativní čtvrť, která by plnila v prvé řadě funkci kulturní a vzdělávací.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky správa, architektura, Liberec, architektonická soutěž, radnice, primátor, Jaroslav Zámečník, Starostové pro Liberecký kraj, Česká komora architektů, terasa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

To je vám tak zajímavý. Měsíce se na radnici chlubí deset let starými projekty stran Papíráku v Linserce. Copak? Analfabet z KAM se posral? Šolc a jeho parta se bojí trestního oznámení? Pane Šolci, co to Centrum Buriana? To jde za vámi! Nezopakujete si to? A co vy, mistře Zámečníku? To si piště, že za Buriana prachy EU vrátíte. S ostudou jako prase.

Středa, 1. prosince 2021, 21:43Odpovědět

Liberec vypíše architektonickou soutěž na novou podobu Papírového náměstí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.