Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vstupné do Severočeského muzea? Až do dubna bude dál dobrovolné

Severočeské muzeum v Liberci nechá až do dubna na úvaze návštěvníků, kolik zaplatí za základní prohlídku. Dobrovolné vstupné zavedlo letos v květnu, kdy se po tříleté rekonstrukci otevřelo veřejnosti. Experiment zatím ředitel muzea Jiří Křížek hodnotí kladně. Podle něj mají víc návštěvníků než kolik jich chodilo v době před zavřením muzea.

„Od května máme 26 tisíc návštěvníků. To jsme měli před rekonstrukcí za rok, teď to máme za sedm měsíců," řekl Křížek.

Dobu experimentu muzeum několikrát prodloužilo. Původně počítalo se zavedením dobrovolného vstupného na měsíc, pak na dva, poté do konce letošního roku a aktuálně je termín prodloužený až do konce dubna. „Abychom si to mohli vyhodnotit, tak by to mělo proběhnout aspoň rok. Ted vidíme, že to funguje," řekl Křížek. Více lidí podle něj přišlo ze zvědavosti první dva měsíce po otevření muzea, v dalších měsících se návštěvnost stabilizovala. „Jediný faktor, který to zásadně ovlivňuje, je počasí. Když je krásně, lidé jsou venku, když je ošklivo, jdou do muzea," uvedl.

Měsíčně od lidí muzeum získá na vstupném zhruba 100 tisíc korun. Křížek si nemyslí, že by vybrali více, pokud by měli pevně stanovené částky. „Silně o tom pochybuji. Nám jde o to motivovat lidi, aby chodili do muzea, takže vidím, že to funguje a lidé se vrací. Někteří k nám chodí i jednou týdně," dodal.

Severočeské muzeum je po rekonstrukci za 143 milionů korun. Díky ní je nyní pro děti i dospělé atraktivnější, neboť proměnu prodělaly takřka všechny expozice a po rekonstrukci jsou také interaktivní. Dobrovolné vstupné je v muzeu jen na základní prohlídku. Výstup na věž je zpoplatněn částkou 50 korun, tolik musí zaplatit i každý žák při workshopech pořádaných pro školy. Muzeum má v nabídce i komentované prohlídky, vstupenka stojí 100 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Severočeské muzeum

Štítky ČR, muzea, Liberec, vstupné, muzeum, Severočeské muzeum v Liberci, Jiří Křížek, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vstupné do Severočeského muzea? Až do dubna bude dál dobrovolné  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.