Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Do frýdlantského autokempu se vrátí život. Rekonstrukce začne příští rok

Frýdlant se pustí do nákladné a několikaleté rekonstrukce autokempu. V plánu jsou nové sítě, cesty, chatky a v budoucnu možná i koupaliště.

Ve Frýdlantu na Liberecku chtějí příští rok vrátit život do tamního autokempu. Areál u řeky Smědé je od roku 2010, kdy ho poškodily bleskové povodně, mimo provoz, výjimkou je několik větších akcí v roce. Opravovat se bude postupně, na příští rok už má radnice připravenou první etapu, která bude zahrnovat novou kanalizaci, veřejné osvětlení, rekonstrukci vnitřních obslužných cest, sociálního zázemí a počítá se také s novým objektem recepce, to řekl starosta Jiří Stodůlka. Frýdlantsko bylo oblastí, kterou bleskové povodně v srpnu 2010 v Libereckém kraji postihly nejvíc. Většina škod už byla dávno opravena, autokemp ale zatím na obnovu čekal.

Autokemp by měl podpořit turismus na Frýdlantsku

Velká voda v roce 2010 zasáhla polovinu území kraje, vyžádala si pět lidských životů, z toho tři na Frýdlantsku a dva na Českolipsku. Po povodni zůstaly v kraji škody 8,2 miliardy korun. K nejvíce zničeným městům patřil právě Frýdlant, kde na náměstí vystoupala voda do výšky půldruhého metru. Celkově tam škody překročily miliardu korun.

„Pandemie koronaviru přinesla kromě řady negativních věcí také jednu pozitivní, která je sice trochu z nouze ctností, ale vlastně ji všichni vítáme. A tím je obrovský boom turistiky pro naší zemi ve chvílích, kdy je cestování do zahraničí komplikované. Chceme proto tento trend také podpořit a turistům vytvořit co nejlepší podmínky. A to jak pro turistiku s obytnými přívěsy či obytnými auty, tak pro turisty jen tak se stanem," uvedl Stodůlka.

Pro obytné přívěsy a auta tak budou místa nejen v samotném kempu, ale také za jeho zdí, kde město vybuduje čtyři servisní karavanová stání s možností likvidace takzvané šedé vody, dočerpání pitné vody či nabití baterií. Na jejich vybudování získala radnice dotaci z Libereckého kraje. Karavany či obytná auta by je mohla využívat už od podzimu příštího roku. Město by podle Stodůlky v budoucnu v tomto prostoru rádo vybudovalo také dobíjecí stanici pro elektromobily. Vhodného provozovatele však zatím hledá.

Obnovu autokempu bude město hradit ze svého rozpočtu. V příštích letech počítáme s novým východem z autokempu směrem k pivovaru a řece Smědé a s molem, kde by mohli návštěvníci kempu trávit volný čas, počítáme i se servisním zázemím pro kemp," dodal frýdlantský starosta. V plánech do budoucna je podle něj také výstavba nových chatek nebo koupaliště, záležet ale bude na tom, kolik bude mít město k dispozici peněz na investice, nebo zda se podaří získat na projekt nějaké dotace.

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky turistika, správa, záplavy, kemp, Frýdlant, Jiří Stodůlka, povodeň, Liberecký kraj, turismus, Frýdlantsko, Smědá, karavan, pandemie covidu-19, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Do frýdlantského autokempu se vrátí život.  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.