Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Pojedu do Varšavy s nabídkou dohody, řekla po návštěvě českého sousedství Turówa ministryně Hubáčková

Do Hrádku nad Nisou dnes přijela nová ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL), kde jednala s hejtmanem Půtou a starosty okolních obcí. Po jednání byla poměrně optimistická, příští týden má v plánu jet do Varšavy na závěrečné projednání smlouvy. Z polské strany ale takový optimismus slyšet není, tamní vláda chce na Česko dokonce podat žalobu u mezinárodního rozhodčího soudu.

Pro novou českou ministryni je případ Turów jedním z nejdůležitějším a přeje si ho co nejrychleji vyřešit. Už na jednání evropské komise se setkala s polskou kolegyní Annou Moskwovou. „Slíbila jsem ji, že co nejdříve po projednání s našimi starosty a hejtmanem Půtou jí dám vědět, kdy budu připravená k jednání s polskou stranou a dojednání smlouvy mezi Českou a Polskou republikou,“ řekla Anna Hubáčková. „Jsem připravená jet do Varšavy s nabídkou dohody a závěrečného projednání smlouvy,“ dodala.

Okolí Uhelné zkoumají geologové. Měření má pomoci se sledováním dopadů dolu na české území

Na sklonku loňského roku se v Uhelné otřásala zem. Důvodem nebyl nedaleký hnědouhelný důl Turów ale speciální měření, jehož cílem je získat přesnější geologické informace. Ty mohou pomoci se sledováním vlivu činnosti a rozšiřování polského dolu...

Jednání proběhlo dnes a znám je tak i předběžný termín schůzky ve Varšavě. Ministryně by se měly setkat už příští týden 18. ledna.

Hubáčková chce do Polska vyrazit se smlouvou, která byla prakticky dojednána loni v září, polská strana ji ale nakonec odmítla. „Vím, že polská strana dávala připomínky, ale ty nebyly přijaty,“ řekla ministryně.

A to by možná ještě mohlo přinést komplikace. Poláci totiž se smlouvou mají problém a podle zdroje deníku Gazeta Prawna chtějí Česko dokonce žalovat u mezinárodního rozhodčího soudu. „Máme dojem, že se Češi z nějakého důvodu nechtějí dohodnout. Proto padlo rozhodnutí, že opustíme naši neustále defenzivní pozici,“ uvedl zdroj.

Příští týden bude pokračovat jednání Česka a Polska ohledně dolu Turów

Jednání Česka s Polskem o pokračování těžby v hnědouhelném dolu Turów u česko-polské hranice, dopadech těžby a případných kompenzacích škod by měla pokračovat v příštím týdnu.

To úplně klidné jednání neslibuje, liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro LK) ale věří, že se obě strany dohodnou. „Nebudu říkat nic nového. Smlouva dokáže ochránit české zájmy i to, že na našem území budou platit české normy, které do budoucna ze strany PGE nebudou překračovány,“ řekl.

V co nejrychlejší dohodu doufá i starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka (Starostové pro LK). Jeho obec, respektive část obce Uhelná, je těžbou v dole ohrožená asi nejvíc. „Vítám, že jedna z prvních iniciativ paní ministryně jsme my. Je dobře, že chce s polskou stranou v tom kladném smyslu pokračovat. I když jednání trvají už celou řadu měsíců, doufám, že povedou ke zdaru celé věci,“ řekl.

Obce v českém příhraničí bojují proti rozšíření dolu už šest let, obyvatelé se obávají ztráty zdrojů pitné vody, zvýšeného hluku i prašnosti. Voda přitom z oblasti mizí už teď. Hubáčková se dnes jela podívat přímo do Uhelné, která je polskému dolu na české straně nejblíž. Diskutovala se starosty obcí, kterých se problematika Turówa nejvíc týká a také s vedením Libereckého kraje a zástupci vodárenských firem. Sejít se chce i se zástupci ekologických organizací.

Důl Turów u česko-polské hranice zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu. Skupina PGE, které důl i elektrárna patří, tam chce těžit až do roku 2044. Důl plánuje postupně rozšířit na 30 kilometrů čtverečních podél silnice z Žitavy do Bogatyně. Těžit se Poláci chystají až do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Rozšíření těžby předloni Polsko povolilo bez ohledu na námitky sousedů. Česko se kvůli tomu obrátilo na Soudní dvůr Evropské unie, který loni v květnu nařídil Polsku předběžným opatřením zastavit práce. To však Poláci odmítají a zpochybňují i dopady na české území.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky turow, jednání, ministryně životního prostředí, hrádek, horinka, půta, Varšava, Anna Hubáčková, Hrádek nad Nisou, Martin Půta, Česko, Polsko, KDU-ČSL, Důl Turów, Anna Moskwa, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojedu do Varšavy s nabídkou dohody, řekla po návštěvě českého sousedství Turówa ministryně Hubáčková  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.