Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Jsme s vámi! U radnice se na podporu Ukrajiny sešly stovky lidí

U liberecké radnice se ve čtvrtek odpoledne konalo pietní shromáždění na podporu Ukrajiny. Symbolicky u památníku obětem ruské okupace Československa. Sešly se asi tři stovky lidí.

„Jsme s vámi. Stojíme za Ukrajinou!“ zakřičel hned v úvodu shromáždění jeden z příchozích. A následoval mohutný potlesk. Před radnicí se sešli Liberečáci, ale také Ukrajinci, kteří ve městě žijí. Podporu Ukrajině vyjádřil primátor Jaroslav Zámečník nebo hejtman Martin Půta.

„Probudili jsme se do rána, které v Evropě znamená porušení něčeho, co jsme považovali za nemožné. Doufejme, že agresora zatlačíme zpět za jeho hranice a náležitě ho potrestáme,“ řekl například primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Nestíháme šít. Liberecká Libea vyrábí vlajky, zájem o ukrajinské je obrovský

Liberecká společnost Libea v posledních dnech nestačí uspokojit poptávku po ukrajinských vlajkách. Od pondělí se tamní pracovníci nezastavili, ve dne v noci tisknou a šijí ukrajinské vlajky a stále přicházejí další objednávky. Ty, které dorazily...

Na shromáždění vystoupil i sólista opery libereckého divadla Andrij Skurhan. „Dnes ráno moje srdce a srdce mnohých krajanů spadly bomby a balistické rakety ruského agresora. Do mojí rodné země vjely tanky téhož agresora a začaly zabíjet moje krajany,“ řekl.

Podle něj je prezident Ruska Putin diktátor a nástupce Hitlera ve 21. století. „Málokdo čekal takový obrat, který nám v Evropě přinese válku. Všichni vidíme v médiích, jak jsou bombardovány města a jak vyšli ukrajinští mladíci bránit svou zem,“ dodal.

Ukrajina bude podle Skurhana bojovat do posledního muže, připomněl, že i Liberec byl ve 20. století dvakrát okupován. Vyzval k pomoci jeho zemi. „Prosím vás o podporu všemi možnými prostředky pro Ukrajinu, její občany i její vládu. Prosím vás jako spoluobčan tohoto města, který tu žije několik let, abyste každý z vás přemýšlel, čím můžete pomoci ubohé Ukrajině. Ale Ukrajina se nevzdá, bude bránit evropské hodnoty,“ doplnil.

Po skončení shromáždění na místě zůstala skupinka Ukrajinců, která v Liberci žije. Zpívali ukrajinské písně a mysleli na své blízké. „Bojíme se o ně, ale Ukrajina se nedá. Budeme bojovat!“ zaznělo od nich na závěr. 

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Liberec, Ukrajina, podpora, shromáždění, radnice, Československo, Jaroslav Zámečník, Evropa, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Vladimir Vladimirovič Putin, Adolf Hitler

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jsme s vámi! U radnice se na podporu Ukrajiny sešly stovky lidí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.