Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Nestíháme šít. Liberecká Libea vyrábí vlajky, zájem o ukrajinské je obrovský

Liberecká společnost Libea v posledních dnech nestačí uspokojit poptávku po ukrajinských vlajkách. Od pondělí se tamní pracovníci nezastavili, ve dne v noci tisknou a šijí ukrajinské vlajky a stále přicházejí další objednávky. Ty, které dorazily až dnes po poledni, nejsou schopni dodat dřív než v pondělí, uvedla firma na svých webových stránkách. Větší nápor zažila Libea naposledy při vstupu České republiky do Evropské unie, řekl majitel společnosti Jan Vereščák.

Libea na webu: „Děláme vše pro to, abychom Vaše objednávky vyřídili obratem. Vzhledem k aktuálnímu přetížení naší výroby se expedice vlajek Ukrajiny zpozdí o 1 – 2 pracovní dny. Objednávky jsou vyřizovány v došlém pořadí. Děkujeme za pochopení!"

Malá liberecká firma v roce 1994 odkoupila výrobu od bývalého Byservisu, specializuje se na tisk a výrobu vlajek, praporů, textilních bannerů a transparentů, obchoduje s bytovým textilem. „Teď se tady tiskne na plné pecky, po potisku se to musí vyprat a nestačíme to ani usušit a švadleny to obšívají skoro mokré, takový je to fofr. Před námi je fronta, nevím jak dlouho to budeme expedovat. Svět se obarvil do modrožluta," popsal výrobu posledních dní Vereščák.

Když jsem se ráno vzbudila, nevěřila jsem tomu. Putin je druhý Hitler, říká mladá Ukrajinka žijící v Česku

První hodiny ruské invaze těžce prožívají také Ukrajinci žijící v Česku. Většina z nich má část rodin přímo na území, kde probíhají boje. O pocitech bezmoci mluví také Ukrajinka Kornelia, která dlouhodobě žije na severu Čech.

Největší zájem je podle majitele firmy o vlajky o rozměrech 100 x 150 centimetrů a pak 150 x 225 centimetrů, které objednávají města a obce. Doslova na dračku jdou i menší rozměry včetně praporků, které objednávají i běžní lidé. „Chtějí tak vyjádřit solidaritu s Ukrajinou," dodal majitel. Zákazníci podle něj chodí i přímo do podniku, čekají a jak švadlena vlajku došije, hned ji berou. „Státní vlajky děláme standardně v šesti rozměrech a takové Ukrajiny nám běžně stačilo 20 kusů od každého rozměru na rok. Takovou zásobu jsme měli na skladě, jenže to bylo za deset minut pryč," dodal.

Zastupitelé odsoudili postup Ruska na Ukrajině, chtějí tvrdá opatření. Před radnicí proběhne shromáždění

Liberečtí zastupitelé na svém zasedání odsoudili vstup Ruska na Ukrajinu a vyzvali vládu k tvrdým opatřením. Vyjádřili také podporu Ukrajině a tamním obyvatelům. Od 16 hodin proběhne před libereckou radnicí u památníku ruské okupace v...

Větší nápor zažila podle Vereščáka malá firma při vstupu Česka do NATO v roce 1999 a pak při vstupu Česka do Evropské unie o pět let později. „Tehdy tu evropské vlajky vlastně nebyly, tak to bylo o mnoha a mnoha večerních a nočních směnách. Teď máme za sebou zatím dvě noční a uvidíme, jak dlouho ten nápor bude trvat," řekl majitel. Poptávka výrazně vzrostla na začátku tohoto týdne, od té doby už ušili stovky ukrajinských vlajek, podle Vereščáka ale zatím objednávky nepřestávají.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, Ukrajina, textil, boje, firmy, Libea, Liberec, Česko, Evropská unie, výroba, NATO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nestíháme šít. Liberecká Libea vyrábí vlajky, zájem o ukrajinské je obrovský  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.