Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Zastupitelé odsoudili postup Ruska na Ukrajině, chtějí tvrdá opatření. Před radnicí proběhne shromáždění

Liberečtí zastupitelé na svém zasedání odsoudili vstup Ruska na Ukrajinu a vyzvali vládu k tvrdým opatřením. Vyjádřili také podporu Ukrajině a tamním obyvatelům. Od 16 hodin proběhne před libereckou radnicí u památníku ruské okupace v Československu pietní shromáždění.

„Usnesení jsme měli připravené už včera, abychom reagovali na pondělní obsazení východních oblastí Ukrajiny. To, k čemu došlo dnes v noci ani nelze žádným způsobem vyjádřit slovy,“ uvedl náměstek primátora Ivan Langr (Starostové pro LK).

Podle něj je usnesení symbolickým vyjádření podpory Ukrajině a jejím občanům, které je na místě. „Je to určitě na místě,“ dodal.

Zastupitelé Liberce jednomyslně vyzvali českou vládu, aby přijala co nejtvrdší opatření vůči Ruské federaci a prosazovala je i v Evropské unii a dalších mezinárodních organizacích. „Město Liberec vyjadřuje solidaritu a podporu Ukrajině a jejím občanům, kteří v souvislosti s vojenskou misí Ruské federace čelí aktu agrese vůči suverénnímu státu a zjevnému ohrožení svobody, nezávislosti i porušení mezinárodních dohod,“ zní v materiálu, který zastupitelé schválili.

Dnes od 16 hodin bude v Liberci na podporu Ukrajiny pietní akt u památníku na nároží radnice, který má podobu tankového pásu a je připomínkou obětí okupace z 21. srpna 1968. Při tehdejší invazi armád států Varšavské smlouvy zemřelo v Liberci devět lidí a zranění utrpělo 45 lidí.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky Liberec, zastupitelstvo, Ukrajina, Rusko, radnice, Československo, Ivan Langer, Starostové a nezávislí, Evropská unie, Vláda ČR, Invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé odsoudili postup Ruska na Ukrajině, chtějí tvrdá opatření. Před radnicí proběhne shromáždění  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.