Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

V úterý spustí v Liberci asistenční centrum pomoci Ukrajině

Od úterý 1. března začne v Liberci v krajské budově D fungovat asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU). Dohodla se  na tom krajská skupina pro pomoc Ukrajině.

Centrum bude první pomocný bod pro ukrajinské uprchlíky, kteří se do regionu dostanou. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí krajského úřadu Andrea Fulková. Asistenční centrum, jehož fungování zajistí kraj ve spolupráci s hasiči, policií, vojáky a Českým červeným křížem, bude sloužit jako základní informační a kontaktní místo. „Nabídneme příchozím pomoc s vyřízením všech administrativních záležitostí i s přidělení náhradního ubytování," uvedl hejtman Martin Půta„Počítáme i s poskytnutím nocleha.u v tomto centru po dobu nezbytně nutnou," doplnil. Dočasné krátkodobé zázemí bude ukrajinským uprchlíkům poskytováno ve velkokapacitním sále budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. Připravená bude také asistenční telefonní linka, která by měla fungovat nepřetržitě.

Liberecký kraj už v týdnu rozhodl, že pošle 25 milionů korun partnerské Vinnycké oblasti na Ukrajině a že tamní oblastní státní správě daruje také 20 satelitních telefonů. Hejtman také poslal starostům všech 215 obcí v Libereckém kraji dopis s žádostí o vyhledání veškerých možných ubytovacích kapacit.

Lidé mohou pomoci finančně i materiálně

„Materiální pomoc pro Ukrajinu je nyní možné přivést krajským hasičům na stanici do Šumavské ulice v Liberci," připomněl Půta. Lidé mohou přinášet léky, spací pytle, stany, termodeky, baterie nebo potřeby pro děti.

Občané nabízející pomoc se mohou obracet na zřízenou informační linku Hasičské záchranného sboru Libereckého kraje s telefonním číslem 950 471 673, kde se mohou informovat, jaké věci mohou dovézt. Po příjezdu k bráně stanice je třeba volat na telefonní číslo 950 471 100 pro vpuštění do areálu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay

Štítky Ukrajina, Rusko, správa, boje, sociální, Liberecký, Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, Český červený kříž, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V úterý spustí v Liberci asistenční centrum pomoci Ukrajině  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.