Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecký kraj chce očkovací centrum uzavřít dřív. Prostory využije pro pomoc uprchlíkům

Liberecký kraj chce kvůli pomoci uprchlíkům z Ukrajiny urychlit uzavření největšího očkovacího centra v kraji, které od loňského února funguje v budově D u Krajského úřadu v Liberci. Původně mělo ukončit provoz 25. března a přestěhovat se do areálu liberecké nemocnice. V sousedních místnostech začne v úterý pracovat Krajské koordinační centrum pomoci pro Ukrajinu a kraj chce pro uprchlíky využít i tyto prostory, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

„Hledáme teď s odborem zdravotnictví a Krajskou nemocnicí Liberec způsob, jak očkovací centrum do nemocnice přestěhovat rychleji, než bylo původně plánováno. Je potřeba v nemocnici najít prostory, respektive je vybavit, abychom ho mohli přestěhovat co nejrychleji. Prostory tady budeme potřebovat pro ty první věci, které si lidé z Ukrajiny budou muset vyřešit, to znamená nějakou registraci, dokumenty, zdravotní pojištění, sociální pomoc, ubytování," řekl Půta.

Cílem koordinačního centra je zajistit vše na jednom místě. „Tak, aby ti lidé neběhali po úřadech, ale dostali tady všechny informace, včetně nějaké možnosti si odpočinout, najíst se, napít se po náročné cestě," řekl Půta. Kraj má podle něj zatím k dispozici zhruba 450 míst ve svých zařízeních pro ubytování uprchlíků a mapuje další. Kapacity chce podle něj vyčlenit i Technická univerzita Liberec a nabídnout je mohou i města, obce nebo majitelé ubytovacích zařízení.

Liberecké očkovací centrum nebude jediné, které provoz kvůli klesajícímu zájmu o očkování ukončí. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) se teď týdně v kraji aplikuje zhruba 2000 dávek vakcíny, a tak není třeba držet v provozu 12 očkovacích center. Už minulý týden ukončili očkování v Novém Boru, provoz omezují i další centra. „Očkovací centra zůstanou u nemocnic s urgentními příjmy v Liberci, Jablonci nad Nisou, České Lípě a Jilemnici. Je to i proto, že se nevyplatí mít 12 center a čekat na 20 nebo 30 lidí a nespotřebovat všechny vakcíny," řekl.

Počty nových případů koronaviru v Libereckém kraji dál klesají. Podle ředitelky Krajské hygienické stanice v Liberci Jany Loosové přibylo za posledních sedm dní v kraji 630 nových případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Reprodukční číslo pro Liberecký kraj je na 0,73, což znamená, že deset lidí nakazí dalších zhruba sedm lidí a tedy další pokles nemocných. Zlepšuje se i situace v nemocnicích, kde se dnes ráno starali o 120 nemocných s covidem, z toho 16 bylo ve vážném stavu na jednotkách intenzivní péče a ARO.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Denisa Albaniová

Štítky ČR, Ukrajina, správa, koronavirus, boje, očkování, Liberecký kraj, uprchlík, očkovací centrum, Martin Půta, Liberec, Krajská nemocnice Liberec, nemocnice, Starostové pro Liberecký kraj, Vladimír Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj chce očkovací centrum uzavřít dřív. Prostory využije pro pomoc uprchlíkům  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.