Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Radnice vybraným klubům rozdělila skoro sedm milionů. Netransparentní, vadí opozici

Skoro sedm milionů korun rozdělilo město sportovním klubům v Liberci. Jenže podle opozice jde o netransparentní počin, protože peníze dostaly jen vybrané kluby, jiné se o dotaci nemohly ucházet. Podle náměstka primátora Ivana Langra (Starostové pro LK) nejde o nic speciálního a podobný klíč používá například i Liberecký kraj.

„Převzali jsme analogicky zavedený krajský klíč, který je navázán na střednědobý rozvoj sportu, nevymýšleli jsme vůbec nic nového nebo nějak speciálního pro Liberec,“ uvedl Langr.

Podle opozice je ale tento způsob udělování dotací netransparentní. Město podle opoziční zastupitelky Zuzany Kocumové (LOL) rozhodlo bez vypsaného programu, jasných pravidel a zveřejnění možnosti ucházet se o mimořádné prostředky z vybrakovaného městského rozpočtu.

„Samozřejmě nemáme vůbec nic proti finančním prostředkům, které mají jít do sportu, především sportu dětí. Zvlášť v současné době, kdy si děti během pandemie zoufale odvykly pravidelnému pohybu. Proto by měla být podpora ze strany státu, krajů i měst co největší. Jsou to peníze, které se stokrát vrátí. Ale to by se za hezkým názvem nesmělo skrývat pouhé porcování medvěda vyvoleným,“ uvedla Kocumová.

Kocumové vadí výběr klubů, které peníze navíc dostaly. „Podívejte se na vybrané kluby. Ano, některé významné jsou, ale je to tak neuvěřitelný slepenec, že opravdu nikdo nemůže věřit, že toto je objektivní výběr klubů, natož že částky jsou adekvátní,“ zlobí se.

Liberec má nový územní plán. Po patnácti letech příprav a dohadů

Po dlouhých patnácti letech má Liberec schválený nový územní plán. Zastupitelé napříč stranami se shodli, že není ideální, přesto začne platit. Územní plán upravuje rozvoj stotisícového města na příštích dvacet až třicet let.

Langr ale upozornil, že město nyní dává do sportu dvojnásobek peněz než dříve. Dotace pro vybrané kluby navíc srovnal s podporou kultury ve městě, kde peníze dostává také jen někdo. „Podobně jako v kultuře pro individuální podporu navrhujeme ty, kteří splňují nějaký komplex kritérií – proč u kultury násobně víc podporujeme výhradně Varšavu a ne jiné kluby, proč Bohemia Jazz Fest a ne jiné podobné koncerty, proč miliónovými dotacemi Anifilm a Sportfilm a ne jiné akce? Protože jejich pozitivní dopad do mnoha oblastí, do vnějšího obrazu města je zkrátka podstatnější než u jiných pořadatelů (akcí),“ vysvětlil.

Opozice se na čtvrtečním zastupitelstvu pokusila převést peníze do transparentního dotačního programu, ze kterého kluby čerpají peníze standardně. „Je to prověřený způsob, který je spravedlivý a kde nehraje roli, zda vedení klubu má dobré vztahy s panem náměstkem nebo s někým z vedení města nebo kraje. Bohužel, toto ale šlo proti zájmům vedení, které si tímto způsobem za veřejné peníze kupuje osobní vděčnost a dobré vztahy,“ uzavřela zastupitelka.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Dominik Svoboda

Štítky radnice, opozice, sportovní kluby, dotace, peníze, Ivan Langr, sport, Liberec, Starostové a nezávislí, Liberecký kraj, Zuzana Kocumová, Anifilm, Varšava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Radnice vybraným klubům rozdělila skoro sedm milionů. Netransparentní, vadí opozici  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.