Počasí dnes12 °C, zítra15 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Liberec od dubna zdraží zlevněné jízdné jen u jednorázových jízdenek

Liberec od dubna zdraží v městské hromadné dopravě (MHD) na dvojnásobek zlevněné jízdné u jednorázových jízdenek. Město tak reaguje na lednové rozhodnutí vlády ohledně snížení kompenzací od státu na přepravu dětí, studentů či seniorů. Ceny u předplacených kuponů ale Liberec u zlevněného jízdného zachová v současné výši, dopravnímu podniku bude rozdíl kompenzovat z rozpočtu města.

Od dubna se státem hrazené slevy pro děti, studenty či seniory ve veřejné dopravě sníží ze současných 75 na 50 procent z jízdného. V Liberci tak zlevněná základní jízdenka na 40 minut bude stát 12 korun místo současných šesti korun. Zlevněné předplacené kupony na měsíc, čtvrtletí nebo rok ale město zdražovat nebude. „Protože nechceme, aby to dopadlo na stálé klienty a cestující, kteří mají předplacené kupóny," předseda dozorčí rady libereckého dopravního podniku a radní města Liberce Petr Židek (ODS).

Město si od toho navíc slibuje, že by se pro část cestujících, kteří si kupují jednorázové jízdenky, mohlo stát předplatné atraktivnější. Například zlevněný měsíční kupón stojí v liberecké MHD 132 korun a od dubna se vyplatí například dětem, které týdně v průměru absolvují alespoň tři jízdy autobusy či tramvajemi. Zachování cen u zlevněných předplacených kuponů bude město svému dopravnímu podniku kompenzovat ze svého. Navíc mu dá 30 milionů korun. V této částce je ale podle Židka zahrnutý i propad počtu cestujících v souvislosti s covidem. Dopravní podnik měl původně od města dostat na letošní rok 349 milionů korun.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, MHD, správa, Liberec, jízdenky, jízdné, městská hromadná doprava, dopravní společnost, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec od dubna zdraží zlevněné jízdné jen u jednorázových jízdenek  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.