Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Počty ukrajinských uprchlíků mířících do Libereckého kraje klesají. KACPU už odbavilo přes osm tisíc běženců

Počty ukrajinských uprchlíků mířících do Libereckého kraje v posledním týdnu klesají. Od 1. března, kdy se v Liberci otevřelo Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU), jím prošlo 8 537 lidí a z toho pro 2 266 bylo třeba zajistit ubytování. Za poslední týden tudy prošlo 1 230 lidí, o týden dřív přes 2 090.

V uplynulých sedmi dnech bylo denně ubytování poskytnuto v průměru 65 lidem, o dva týdny dřív jich byl více než dvojnásobek.

„I díky tomu poklesu jsme schopni ubytovávat zájemce v zařízeních, která postupně nasmlouváváme; v zařízeních, která jsou jak soukromého charakteru, tak v ubytovacích zařízeních, jako jsou vysokoškolské koleje nebo nevyužívaná budova bývalého internátu v Zeyerově ulici v Liberci," řekl hejtman Martin Půta.

Armáda dá podle něj od pátku 1. dubna k dispozici sto míst v ubytovně Dukly Liberec v Jeronýmově ulici. „Postupně se snažíme vytvářet kapacitu, kterou budeme pravděpodobně potřebovat v dalších týdnech," dodal.

Ubytování ve středoškolských internátech

Kraj také nechal zmapovat maximální kapacitu ve svých domovech mládeže při středních školách. „Nechystáme se je ale zavřít a využít pro ubytování ukrajinských uprchlíků, jenom jsme mapovali kapacity těch zařízení a budeme dělat vše pro to, abychom veřejné služby, na které jsou rodiče a jejich děti zvyklí, nemuseli nijak omezovat. I proto se snažíme využít zařízení, která nebyla v provozu, nebo třeba prázdnou budovu Skloexportu," řekl Půta. 

„Pokud čistě náhodou – tak jako v jedné nejmenované škole – paní vychovatelky říkají dětem, že se budou muset příští týden vystěhovat, tak to není pravda. Jenom mapujeme možnou kapacitu těch zařízení," uvedl na pravou míru hejtman. 

Jak to bude se vzděláváním ukrajinských dětí?

Podle Půty kraj také počítá s přerozdělením uprchlíků na svém území tak, aby pro ně byly zajištěny odpovídající služby, včetně dostupnosti mateřských a základních škol. „Komunikujeme se starosty v místech, která lze označit za problematická, protože tam těch ubytovaných mají hodně i vzhledem k veřejným službám, které jsou tam k dispozici," doplnil. Konkrétně jde nyní o Doksy, kde je jedna z nejvyšších ubytovacích kapacit. Na 5 200 stálých obyvatel tam aktuálně připadá kolem 380 uprchlíků.

„Pokud uprchlická krize bude pokračovat až do podzimních měsíců, tak aby nám nevznikly lokality, kde bude násobný počet dětí než je volná kapacita školek a škol. S odborem školství už jsme také diskutovali i o zajištění školních autobusů," řekl hejtman.

Pokud jde o školy, bude podle Půty jasněji až na konci dubna po zápisu do škol podle takzvaného lex Ukrajina, který by měl upřesnit požadavky na vzdělávání ukrajinských dětí v Libereckém kraji.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Polícia Slovenskej republiky

Štítky ČR, Ukrajina, Rusko, uprchlíci, ubytování, Liberecký kraj, uprchlík, Martin Půta, Liberec, Dukla Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty ukrajinských uprchlíků mířících do Libereckého kraje klesají. KACPU už odbavilo přes osm tisíc běženců  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.