Počasí dnes17 °C, zítra17 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Liberec připravuje rekonstrukci školy Vrchlického. Poprvé využije digitální model, který má zmenšit vícenáklady

Liberec při vytváření projektové dokumentace pro rekonstrukci Základní školy Vrchlického poprvé využije digitální metodu BIM (informační model stavby). Podle primátorovy náměstkyně Radky Loučkové Kotasové (ANO) by se díky tomu mohly eliminovat některé chyby, na které se přichází až při stavebních pracích.

„Smyslem tohoto celého je, aby se umenšily případné vícenáklady na stavbě," řekla náměstkyně. Za přínosné považuje digitální metodu i z pohledu archivace. „Kdokoliv další půjde rekonstruovat ten objekt, tak bude mít daleko větší přehled o tom, co se tam dělo a jakou formou," doplnila.

Projektovou dokumentaci včetně digitálního modelu chystané rekonstrukce školy vytvoří pro město společnost Technico za více než sedm milionů korun. „Je to vůbec první stavba v Liberci, kterou takto chceme realizovat," uvedla náměstkyně a připomněla, že od poloviny příštího roku to bude u velkých stavebních zakázek financovaných z veřejných rozpočtů povinné.

Metoda BIM (Building Information Modelling) zavádí do stavebního procesu od návrhu stavby přes její výstavbu až po správu digitální technologie. Ty by měly snížit počet chyb, urychlit stavbu a přinést finanční úspory.

Náklady na rekonstrukci ZŠ Vrchlického radnice odhaduje na více než 180 milionů korun a získat chce na to evropskou dotaci. Práce začnou zřejmě nejdřív roce 2024. „Budeme tam budovat odborné učebny. Budeme dělat sociální zázemí, kabinety pro učitele, výtah, schodiště. Chceme dát také do pořádku střechu, krov, samozřejmě rozvody - technické instalace, elektroinstalace," uvedla Loučková Kotasová. V plánu je podle ní i rekonstrukce tělocvičny či školní kuchyně.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZŠ Vrchlického

Štítky školy, Liberec, rekonstrukce, vrchlického, BIM, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec připravuje rekonstrukci školy Vrchlického. Poprvé využije digitální model, který má zmenšit vícenáklady  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.