Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V kostele sv. Vincence z Pauly v Liberci vzniklo centrum pro děti ukrajinských uprchlíků

Nově vzniklé centrum Slunéčko v libereckém kostele navštívilo v uplynulém týdnu prvních patnáct ukrajinských dětí. V budově je několik heren a prostor hlavní modlitebny se proměnil v improvizovanou tělocvičnu. S dětmi pracují ukrajinské i české učitelky a psycholožky, volná místa ještě zbývají.

S myšlenkou zřídit centrum pro předškolní děti z Ukrajiny, které přijely se svými maminkami, přišla personální ředitelka liberecké firmy WEBASTO.

„První ukrajinské ženy jsou už ve WEBASTO zaměstnané, ale své malé děti si musely hlídat navzájem nebo je svěřovat těm, které zatím do práce nenastoupily. Bylo proto potřeba pro ně zajistit stabilní a jisté zázemí,“ uvedla v tiskové zprávě Lenka Vrátná z agentury Parliamo. 

V centru našly ukrajinské ženy zaměstnání

„Oslovila jsem regionálního vedoucího organizace ADRA Michala Čančíka, který se pro projekt nadchl a našel prostory – Kostel svatého Vincence z Pauly na Perštýně, kde se sdružuje místní ukrajinská komunita. Podařilo se najít i dvě ukrajinské pedagožky a dvě psycholožky, taktéž ženy, které musely své domovy kvůli válce opustit. Ty jsou nyní v centru zaměstnané na hlavní pracovní poměr a spolu s českými učitelkami s dětmi pracují,“ popisuje zrod projektu personální ředitelka Webasta Radka Jindřichová.

Děti se v centru radují, stále však vnímají válku na Ukrajině

Kiril, Žeňa, Matvi, Arjotka, Nika, Marghareta nebo Arsenis – to jsou jen některá jména dětí, které každé ráno přicházejí do centra Slunéčko, aby si hrály, bavily se a učily česky. Povídají si také o tom, co se na Ukrajině děje a proč musely odejít.

„Ptala jsem se dětí, odkud jsou, a když mi jeden chlapeček řekl – Já jsem z nejkrásnějšího města, z Charkova. Ale už není. – nemohla jsem se ubránit slzám,“ popisuje ukrajinská učitelka Katarina Fomina.

Den v centru probíhá jako v běžné školce. Při hezkém počasí se malí návštěvníci vydávají také objevovat město Liberec, těšit se mohou do ZOO nebo třeba na Ještěd.

V centru je místo pro dalších patnáct dětí

Slunéčko je provozu od pondělí do pátku od 7:00 do 17:00. Děti tu mají i stravování, svačiny i obědy zajišťuje základní škola Doctrina, a to za velmi přátelských podmínek. Zdarma mohou děti také využívat školní hřiště a další zázemí.

„Náklady na provoz Slunéčka při plné kapacitě třiceti dětí činí přibližně 200 000 měsíčně a v současné chvíli máme prostředky na pět měsíců. Většinu peněz poskytla nadace WEBASTO, ale přispělo i mnoho našich zaměstnanců, čehož si velmi vážím,“ sdělila Jindřichová.

Centrum by ale uvítalo i nefinanční podporu – hodily by se hračky, hry nebo sportovní vybavení.

Ve Slunéčku je ještě volných 15 míst. Maminky, které mají v ČR vízum strpění, mohou své děti přihlásit přes e-mail liberec@adra.cz nebo na telefoním čísle 777036991, kde se domluví ukrajinsky.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Centrum Slunéčko

Štítky Liberec, Ukrajina, uprchlíci, kostel, děti, centrum, Webasto SE, ADRA, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Kostel svatého Vincence z Pauly, Charkov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V kostele sv. Vincence z Pauly v Liberci vzniklo centrum pro děti ukrajinských uprchlíků  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.