Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obavy, nadšení i rozpaky. Liberec má být do roku 2030 klimaticky neutrální

Liberec se stal jedním ze stovky měst Evropské Unie, která byla vybrána do projektu Klimaticky neutrální města EU: Mise. Liberec by se podle něj zavázal, že do roku 2030 bude klimaticky neutrální. Jenže právě výběr Liberce zaskočil vedení města. Z něj zní, že se bude muset s projektem nejdříve detailně seznámit a až pak se rozhodne, zda do něj půjde. Podle opozice ale jde o příležitost, kterou Liberec musí využít.

„U někoho ty vyvolalo nadšení u někoho zděšení,“ okomentovala náměstkyně primátora Radka Loučková Kotasová (ANO) fakt, že Liberec byl do projektu vybrán. „Je to velká výzva, ale i velká příležitost,“ dodala.

Liberec je jediným městem u nás, které bylo do projektu vybráno. A do projektu se přitom přihlásil v loňském roce dobrovolně. Uspěl v konkurenci 377 měst celé Unie. Přesto jsou z vedení města cítit rozpaky. „Jsme ve fází zjišťování podrobností. Liberec je na tom tak, jak je. Uvidíme, co bude dál,“ uvedla Loučková Kotasová. Podle ní mohou města čerpat na projekty až 360 milionů eur. „Jde o aktivity spojené s čistou mobilitou, na ekologické městské plánování,“ upřesnila náměstkyně.

Příležitost, jak posunout Liberec je to i podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK). „Už v Augsburu (partnerské město Liberce – pozn. redakce) jsme viděli, že tam berou jako samozřejmost, že na střechách městských budov je fotovoltaika, autobusy tam jezdí na elektřinu. Je to pro nás příležitost, ale i výraz sebevědomí města Liberce,“ okomentoval.

Zdrženlivý je k projektu zástupce třetí strany v koalici Petr Židek (ODS). „Na jednu stranu je fajn, že jsme byli vybráni. V tuto chvíli ale musíme zjistit všechny požadavky a podmínky, abychom to byli schopni vyhodnotit,“ uvedl. Podle něj se musí zohlednit i současná situace. „Do té doby nemůžeme říct, že se do toho určitě zapojíme. Vzhledem k situaci to možná i Evropská unie přehodnotí,“ myslí si Židek.

O tom, že vedení města vybrání do projektu zaskočilo, mluví i opozice. „Zatím říkají, že to vlastně nic neznamená a že teprve uvidí, jestli z toho budou nějaké výhody. Rád bych je povzbudil! Města, která jdou touhle cestou, nabízejí nejlepší kvalitu života a vysokou odolnost,“ říká zastupitel Josef Šedlbauer (Změna pro Liberec/Zelení).

Ten si také ohledně zapojení do projektu do vedení města rýpnul. „Zkušenost ukazuje, že zásadní roli v takové proměně města má kompetentní vedení a systematická práce. Tam tedy budeme muset začít,“ dodal.

Další postup

Evropská komise plánuje vyzvat vybraná města, aby vypracovala klimatickou smlouvu, která bude zahrnovat celkový plán pro dosažení klimatické neutrality ve všech odvětvích, jako je energetika, budovy, nakládání s odpady a doprava, a související investiční plány.

Do tohoto procesu budou zapojeni občané, výzkumné organizace a soukromý sektor daného města. Evropská komise pak s městy na plnění plánu bude spolupracovat.

„Města stojí v čele boje proti klimatické krizi. Ať již jde o ekologizaci městských prostor, boj proti znečištění ovzduší, snižování spotřeby energie v budovách nebo pokrok v řešeních v oblasti čisté mobility, města jsou často centrem změn, které Evropa potřebuje k úspěšnému přechodu na klimatickou neutralitu. Blahopřeji městům, která dnes byla vybrána, a těším se na řešení, která vytvoříte pro nasměrování svých obyvatel a podniků k ekologičtější budoucnosti,“ dodal v tiskové zprávě výkonný místopředseda pro Green deal pro Evropu Frans Timmermans.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky klima, klimaticky neutrální, Liberec, emise, bezemisní, eu, radnice, projekt, Evropská unie, Radka Loučková Kotasová, Evropská komise, ANO 2011, Evropa, Frans Timmermans, Jaroslav Zámečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obavy, nadšení i rozpaky. Liberec má být do roku 2030 klimaticky neutrální  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.