Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zrekonstruovaný historický dům v centru města nabídne devět bytů rodinám s nízkými příjmy

Bytový dům v ulici Dr. Milady Horákové vlastní město, stejně jako několik dalších prošel rekonstrukcí a nyní se do něho budou moci nastěhovat rodiny ze sociálně slabších poměrů.

Stavba byla zahájena před rokem, bylo nutné provést kompletní rekonstrukci. „Dům nabízí devět bytů pro osoby a rodiny s nízkými příjmy, které v důsledku nepříznivých životních okolností nemají přístup k  bydlení. Noví nájemníci budou moci zabydlet dům v dohledné době," řekla mluvčí radnice Jana Kodymová.

Dostupné bydlení

Rekonstrukce objektu proběhla v rámci projektu Sociální bydlení města Liberce – Bytový dům B. Cílem projektu je zajistit dostupné bydlení potřebným cílovým skupinám. 

Historie domu čp. 144 v blízkosti terminálu MHD sahá do 20. let 20. století. Po rekonstrukci jsou v domě připraveny menší byty od 1+kk po 2+kk. 

V evropském projektu Liberec původně zamýšlel opravit šest bytových domů, nakonec to jsou čtyři. Celkem v nich vzniklo 42 sociálních bytů. Rekonstrukce všech čtyř domů si vyžádala přes 94 milionů korun. Radnice vybrala budovy v dezolátním stavu, to byl i případ domu na ulici Dr. Milady Horákové.

„Byla to budova na zbourání. Teď má minimálně o 50 až 70 let prodlouženou budoucnost," uvedl při slavnostním zakončení stavby primátor Jaroslav Zámečník. Další tři zmodernizované bytové domy jsou v Žitavské, Orlí a Proboštské ulici.

„Jsem ráda, že máme hotovo a musím říct, že opláštění domu je vkusně provedeno, naprosto přívětivě v souladu s celkovým rázem architektonicky cenného objektu,“ komentovala náměstkyně pro strategický rozvoj a dotace Radka Loučková Kotasová.

Kdo se do bytového domu nastěhuje?

„Dům budeme zabydlovat podle podmínek daných poskytovatelem dotace, jímž je ministerstvo pro místní rozvoj. Jako město nemůžeme do nastavených pravidel nijak vstupovat, nebo je upravovat. Cílová skupina je tedy dána poměrně jasně dopředu, musí vyhovovat např. příjmově, tzv. ekonomickou aktivitou atd. V tom se nebude složení nájemníků nijak lišit třeba od domů v Žitavské či Orlí ulici. Město jako přidanou hodnotu zajistí sociální práci prostřednictvím Centra bydlení Liberec,“ řekl náměstek primátora pro kulturu, školství, sociální věci a cestovní ruch Ivan Langr.

Vhodní nájemci budou vybráni z registrovaných uchazečů, tj. z pořadníku zájemců o městské sociální byty. Kontakt s obyvateli však přidělením sociálního bytu neskončí, v mnohých případech bude pokračovat na bázi dlouhodobé spolupráce, jak dodala Kodymová. 

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky Liberec, bydlení, rekonstrukce, stavby, centrum, dům, rodina, bytový dům, Milada Horáková, Ivan Langer, Jaroslav Zámečník, Radka Loučková Kotasová, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Yvana Pampeliška

Já bych taky chtěla bydlet v nově zrekonstruovaném domě.????????????Jsem zvědavá, jak dlouho vydrží v takovém stavu, když je určen pro sociálně slabé. A jak se mohu stát sociálně slabým? Záleží na tom, kolik pobírám na dávkách? ????????????

Čtvrtek, 26. května 2022, 07:30Odpovědět

Zrekonstruovaný historický dům v centru  města nabídne devět bytů rodinám s nízkými příjmy  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.