Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Na plánovanou stavbu parkovacího domu přidá Liberecký kraj dalších 42 milionů

Liberecký kraj přidá na plánovanou stavbu parkovacího domu vedle svého sídla v Liberci dalších 42 milionů korun, rozhodli dnes krajští zastupitelé. Projekt, který zahrnuje také kultivaci okolí krajské budovy a úpravu přilehlého koryta Lužické Nisy, přijde podle odhadů zhruba na 290 milionů korun. Bezmála 85 milionů získal kraj z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), řekl náměstek hejtmana Zbyněk Miklík (Piráti), který materiál do zastupitelstva předkládal.

Projektanti ještě loni na podzim počítali s cenou necelých 250 milionů korun, soutěž na stavbu parkovacího domu ale ukázala, že vzhledem k rostoucím cenám stavebních materiálů a prací budou náklady zhruba o 17 procent vyšší. Na spolufinancování a předfinancování projektu měl kraj připraveno 164 milionů korun, přidáním dalších peněz se závazek zvýšil na více než 206 milionů. Schválení dalších peněz bylo podmínkou pro vyhlášení nové soutěže na dodavatele.

Liberecký kraj vyhlásil loni na podzim soutěž na stavbu parkovacího domu s předpokládanou cenou 183 milionů korun bez DPH. „Přihlásilo se sedm firem, zakázku letos na jaře vyhrála společnost BAK s nabídkovou cenou 162 milionů korun, vzápětí oznámila, že není schopna stavbu zahájit a včas dokončit vzhledem k vývoji na stavebním trhu," řekl Miklík. Zakázku pak odmítli i všichni další uchazeči s odkazem na nedostatek oceli a vysoké ceny způsobené i válkou na Ukrajině. Kraj proto musel soutěž zrušit.

V sousedství svého sídla chce Liberecký kraj postavit parkovací dům s 244 místy pro auta, z toho stovka je určena pro veřejnost. Stavba ocelové konstrukce se zelenou střechou měla podle původních plánů začít v dubnu a hotovo mělo být za rok. Pokud se podaří v nové soutěži dodavatele najít, stavbu chce kraj zahájit ještě letos. Hotovo musí být do konce příštího roku, jinak kraj o dotaci přijde. U nové soutěže by měla být maximální cena nastavena na 236,5 milionu korun.

Výstavba parkovacího domu je další etapou obnovy okolí krajského úřadu. Sousední budovy a pozemky koupil v roce 2014 Liberecký kraj od VÚTS (dříve Výzkumný ústav textilních strojů). Za areál o rozloze více než 11 tisíc metrů čtverečních zaplatil 125 milionů korun. Bývalou administrativní budovu přestavěl za 97 milionů korun na Evropský dům, předloni stavbaři dokončili rekonstrukci bývalé budovy dílen zhruba za 390 milionů korun. Vznikl tam podnikatelský inkubátor, v době covidu tam bylo očkovací centrum, od 1. března slouží Krajskému asistenčnímu centru pro Ukrajinu (KACPU).

Ohodnoť článek

Štítky ČR, stavby, správa, automobilová, Liberecký, Liberecký kraj, soutěž, Zbyněk Miklík, Česká pirátská strana, Liberec, Lužická Nisa, ruská invaze na Ukrajinu, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Michal Mazgal

Město mělo vyhlásit výběrové řízení normálně, tak jak chtějí podnikatelé v kraji! Město se mělo stát majitelem projektu a udělat výběrová řízení na jednotlivé práce a to bez legrace! Mělo si najmout stavební dozor, který by koordinoval živnostníky a firmy a nemělo se bát dát do smluv vysoké pokuty, aby se podnikatelé nedomlouvali, že odmítnou ve prospěch někoho jiného! Přípravu staveniště, vybagrovaní základů, stavba, elektroinstalace atd. atd. To všechno mělo být vysoutěženo jednotlivě!!!

Pondělí, 6. června 2022, 11:21Odpovědět

Na plánovanou stavbu parkovacího domu přidá Liberecký kraj dalších 42 milionů  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.