Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Na hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou zavítají mezinárodní dobrovolníci. Pomohou s údržbou

O hradní pozemky Grabštejna se během dvou týdnů v červenci postarají dobrovolníci, pomohou s revitalizací i úklidem. Ročně přijedou do Česka zhruba tři stovky mezinárodních dobrovolníků.

Projekt pomoci místním pracovníkům zámku se koná ve spolupráci s organizací INEX-SDA, s podporou Evropského sboru solidarity (ESC), uvedla v tiskové zprávě Markéta Schulzová.

Skupina dobrovolníků pomáhá od 18. července do 1. srpna. Mají na starosti převážně údržbu a zkrášlování hradního parku, jejich úkolem tedy bude zpěvňování stezek, odstraňování plevele a další zahradnické práce, úklid odpadků i sekání trávy. Cílem tohoto workcampu je podpořit práci místních pracovníků a podílet se na obnově vzhledu hradu i jeho okolí.

Projekt je organizován pod hlavičkou programu Evropského sboru solidarity (ESC), který finančně podporuje mladé lidi ve věku 18 až 30 let v dobrovolnické činnosti. Dobrovolníkům je v rámci programu vrácen zpět účastnický poplatek a proplaceno cestovné.

Dobrovolníci budou mít během dvoutýdenního pobytu možnost využít komentovaných prohlídek a naučit se tak něco o historii hradu. „Zároveň se budou účastníci vzdělávat a moci diskutovat o možnostech rekonstrukce a údržby objektu. Také je možné uspořádat spolu s místními průvodci mezinárodní večeři s ochutnávkou typických jídel ze zemí účastníků a poznávání jejich kultur," doplnila Schulzová. 

INEX-SDA je nezisková organizace, která se zabývá dobrovolnictvím a mezikulturním vzděláváním od roku 1991. Organizuje workcampy ve spolupráci s partnery v České republice a přijímá zahraniční dobrovolníky. Současně vysílá dobrovolníky z Česka do zahraničí.

Každý rok přijíždí do České republiky kolem tří stovek mezinárodních dobrovolníků, kteří se věnují ekologickým projektům, pomáhají místní komunitě nebo se podílí na obnově kulturně-historických památek. Českých dobrovolníků vyjíždí během sezony do zahraničí zhruba pět set.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky památky, Chotyně, hrad, Grabštejn, dobrovolnictví, údržba, Česko, Hrádek nad Nisou, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na hrad Grabštejn u Hrádku nad Nisou zavítají mezinárodní dobrovolníci. Pomohou s údržbou  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.