Počasí dnes10 °C, zítra11 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Začne rekonstrukce harcovské přehrady. V září se bude vypouštět

Dlouhé roky se o ní mluvilo, chystaná rekonstrukce harcovské přehrady ale nyní skutečně začíná. V pondělí si staveniště převzala stavební firma, v září by pak mělo začít vypouštění přehrady. Ta by po dvouletých pracích měla pojmout více vody a zvýší se bezpečnost celého vodního díla. Město Liberec pak vypuštění přehrady využije k úpravám okolí.

„Účelem stavby je zajištění bezpečnosti vodního díla Harcov za povodní se současným navýšením retenčního objemu nádrže a zlepšením podmínek pro ochranu intravilánu města Liberec před povodněmi,“ upřesnil investiční ředitel Povodí Labe Petr Martínek. Jeho společnost za opravu zaplatí asi 388 milionů korun bez DPH.

Práce začnou v září s vypouštěním přehrady. Hotovo pak má být do poloviny roku 2025. Právě samotné vypouštění jednoduchá akce a vznikne kvůli němu pracovní skupina. „Ta má za úkol zajistit koordinaci při přípravě a v průběhu vypouštění vodní nádrže. Vzhledem ke zkušenostem z vypouštění jiných velkých vodních nádrží, Povodí Labe zajistí podrobný monitoring kyslíkových poměrů v nádrži i na odtoku z ní před a v průběhu vypouštění,“ dodal Martínek.

Liberecká přehrada bude přes dva roky vypuštěná. Město chystá úpravy okolí

Ještě na podzim má začít rekonstrukce hráze liberecké přehrady v Harcově, kterou chystá Povodí Labe. Na rekonstrukci roky čekalo i vedení města, které s ní spojí obnovu okolí přehradní nádrže. Upraví se cesty, vznikne propojení se Zvolenskou ulicí,...

Během prací na rekonstrukci vodního díla bude také město Liberec upravovat okolí přehrady. Na pláži bude vyčleněn prostor s dětskými herními prvky, v celém okolí přehrady budou osazeny nové koše, lavičky a veřejné osvětlení. Na hladině vzniknou plovoucí mola a na pláži pohodlný vstup do vody. „Pozitivním prvkem je docílení bezbariérovosti v místě přítoku Harcovského potoku do přehrady. Bude vytvořen úsek přemostění na ulici Zvolenskou a tato nová cesta bude umožňovat bezbariérové napojení až na pozemky Povodí Labe dole u přehrady,“ uvedl radní Petr Židek (ODS).

Městu se také podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro LK) povedlo s Povodím Labe domluvit úpravy projektové dokumentace ohledně obvodových zdí přehrady. „Místo nábřežních zdí budou postaveny schody z kamene s možností pobytu na nich,“ doplnil.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky přehrada, Liberec, harcov, úpravy, povodí labe, rekonstrukce, vodní dílo, Povodí Labe (státní podnik), Petr Martínek, Jaroslav Zámečník, ODS, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začne rekonstrukce harcovské přehrady. V září se bude vypouštět  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.