Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Liberecká přehrada bude přes dva roky vypuštěná. Město chystá úpravy okolí

Ještě na podzim má začít rekonstrukce hráze liberecké přehrady v Harcově, kterou chystá Povodí Labe. Na rekonstrukci roky čekalo i vedení města, které s ní spojí obnovu okolí přehradní nádrže. Upraví se cesty, vznikne propojení se Zvolenskou ulicí, obnovou projde i osvětlení a mobiliář a lidé se mohou těšit i na plovoucí mola.

O úpravách okolí přehrady se mluví dlouhé roky. Podle radnice se ale s obnovou muselo čekat na Povodí Labe. „Přestože se může zdát, že příprava trvá příliš dlouho, je potřeba říci, že to má svůj důvod. Revitalizace okolí přehrady musí probíhat v přímé spolupráci s Povodím Labe. Povodí Labe připravovalo dlouhou dobu projekt a soutěž na vyčištění přehradního dna, opravu hráze a zdí po obvodu přehrady,“ uvedl radní Petr Židek (ODS).

To se podle něj podařilo, Povodí Labe začne s opravou už letos na podzim. Podle uzavřené smlouvy za ni zaplatí skoro 388 milionů bez DPH, předpokládaná cena zakázky byla skoro 429 milionů.

Kvůli opravě Povodí Labe přehradu vypustí, prací na opravách pak využije i město k revitalizací okolí nádrže. „Počítáme s tím, že provázání stavebních činností města „na břehu“ a Povodí Labe „ve vodě“ bude probíhat bez problémů a celkový výsledek revitalizace našeho „Zeleného srdce Liberce“ bude na jedničku,“ dodal radní.

Na pláži bude vyčleněn prostor s dětskými herními prvky, v celém okolí přehrady budou osazeny nové koše, lavičky a veřejné osvětlení. Na hladině vzniknou plovoucí mola a na pláži pohodlný vstup do vody. „Pozitivním prvkem je docílení bezbariérovosti v místě přítoku Harcovského potoku do přehrady. Bude vytvořen úsek přemostění na ulici Zvolenskou a tato nová cesta bude umožňovat bezbariérové napojení až na pozemky Povodí Labe dole u přehrady,“ doplnil Židek.

Město už má hotovou studii úprav přehrady, kterou zpracovala Kancelář architektury města Liberec v koordinaci s projektem Povodí Labe. Rada města nyní vybrala firmu SNOWPLAN, která za 2,2 milionu korun vypracuje projektovou dokumentaci oprav.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kancelář architektury města Liberce

Štítky přehrada, Liberec, harcov, úpravy, povodí labe, Povodí Labe (státní podnik), oprava, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká přehrada bude přes dva roky vypuštěná. Město chystá úpravy okolí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.