Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Studenti liberecké univerzity představí svou práci na Paris Design Week

Studenti z katedry designu budou na prestižním festivalu designu, umění a módy prezentovat výstavou kolekcí oděvů a šperků. Do velkoformátových textilií a žakárských tkanin s vlastními autorskými vzory chtějí při té příležitosti obléknout i budovu Českého centra v Bonapartově ulici.

Paris Design Week se uskuteční od 8. do 17. září na více než 200 místech francouzské metropole. „Katedra designu spolupracovala na vytvoření autorských tkanin s katedrou technologií a struktur a s firmou Mileta, která provedla finální úpravu materiálu. Kooperace mezi katedrami a s firmou je pro naši fakultu typická. Umění se v oblasti textilu, oděvu, ale i skla a šperku snoubí s technologiemi a práce studentů katedry designu vlastně prezentují práci a um celé fakulty," řekla k projektu proděkanka textilní fakulty Jana Drašarová.

Textilní fakulta vozí podle Drašarové vědu na Harvard a módu do Paříže. Připomněla tak stáž Markéty Klíčové a Jakuba Erbena, specialistů na nanovlákna, kteří nedávno absolvovali výzkumný pobyt ve Wyssově institutu na Harvardově univerzitě v Bostonu. V Paříži zase představí své oděvní, ale také šperkařské kolekce Ivana Gurášová, Štěpán Folget, Leona Špačková, Kateřina Švecová, Anna Střídová, Nikola Márová, Radek Dunovský a Alžběta Hudeková.

Mottem chystané prezentace je: Textil jako všeobjímající, chránící, neznající hranic a textil svobodný. „V posledních měsících čelíme globálním hrozbám, jako je covid a válečný konflikt na Ukrajině. Z tohoto pohledu nabývají témata bezpečí, ochrany, ale i svobody na celospolečenské důležitosti. Naši studenti toto dění reflektují v textilní matérii," doplnila proděkanka. Výstava a s ní spojený pobyt studentů se podle ní uskuteční v kooperaci s Českým centrem v Paříži.

Liberecká univerzita oslaví příští rok 70 let svého založení, dnes má zhruba 6600 studentů zapsaných na sedmi fakultách. Textilní fakulta je po strojní druhou nejstarší, vznikla v roce 1960. „Pro nás bude tato přehlídka součástí oslav a připomenutí 30 let práce v oboru designu textilu a oděvu, zároveň je to letos 20 let od doby, co jsme rozšířili nabídku studia o zaměření sklo a šperk," řekl vedoucí výtvarník Svatoslav Krotký.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto TUL

Štítky ČR, Francie, móda, školy, vysoké, Liberec, design, textilie, šperk, Paříž, Harvardova univerzita, MILETA, Nikola Márová, Ukrajina, Boston

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studenti liberecké univerzity představí svou práci na Paris Design Week  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.