Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Zemřel herec Přemysl Houška. V libereckém divadle hrál dvacet let

Divadlo F. X. Šaldy oznámilo smutnou zprávu. Po dlouhém boji s vážnou nemocí v pondělí zemřel dlouholetý člen divadelního sboru Přemysl Houška. Houška v Liberci ztvárnil řadu nezapomenutelných rolí, v posledních letech působil také jako inspicient.

„Přemek byl přemýšlivý herec, spolehlivá a nepostradatelná opora ansámblu a vzácně poctivý divadelník tělem i duší. Zůstane po něm velké prázdno,“ uvedlo divadlo na sociálních sítích.

Přemysl Houška do Liberce přišel v roce 2001 ze Západočeského divadla v Chebu. Během dvaceti let vytvořil mnoho rolí, Maurice v Carrièrově Terase, Leslieho v Albeeho Pobřeží, Noaha (Bejka) v muzikálu Donaha! nebo Horacia v Hamletovi.

Jednou z jeho životních rolí pak byl Němý v představení Alois Nebel z roku 2005. „Všechny jeho postavy byly vždy spjaté s jeho svéráznou energií i povahou – rvaly se s tím vším, co člověka fatálně omezuje, a podléhaly nespravedlnostem světa se smutkem i osobitým humorem,“ připomněli zástupci divadla.

V posledních letech ho diváci mohli vidět jako vyděrače z donucení Rega v černé komedii Naše sebrané trable nebo přízemně filozofujícího sluhu Alana v Molièrově Škole žen. Od roku 2010 v libereckém divadle působil také jako inspicient. Objevil se i v několika televizních rolích – ve filmu Případ pro lyžaře nebo v seriálech Rapl a Modrý kód.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Divadlo F.X. Šaldy

Štítky přemysl houša, herec, nemoc, Liberec, divadlo, dfxš, Západočeské divadlo, Hamlet, Cheb, Modrý kód

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel herec Přemysl Houška. V libereckém divadle hrál dvacet let  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.