Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Liberec počítá pro příští rok s vyššími příjmy, přesáhnout by měly 2,74 miliardy korun

Liberec počítá pro příští rok s výrazně vyššími příjmy než letos, přesáhnout by měly 2,74 miliardy korun. Pro letošní rok je zastupitelé schválili ve výši téměř 2,28 miliardy korun. Podle končícího ekonomického náměstka primátora Zbyňka Karbana (ANO) ale budou letošní příjmy díky lepšímu výběru daní vyšší než čekali a meziroční nárůst nebude tak velký.

„Vždy se v průběhu roku dělají úpravy v rozpočtu," řekl Karban. Právě daně jsou pro rozpočet města zásadní, tvoří skoro tři čtvrtiny jeho příjmů. Při schvalování rozpočtu liberečtí zastupitelé očekávali, že letošní daňové příjmy města dosáhnou 1,586 miliardy korun. „Dnes už tam máme 1,72 miliardy," uvedl Karban. Očekává, že do konce roku se dostanou na 1,9 miliardy a v návrhu rozpočtu pro příští rok město počítá se sumou 2,014 miliardy. „Ten rozdíl je nějakých 100 milionů, což vzhledem k inflaci, k očekávaným nárůstům, zejména DPH, považuji za naprosto reálné," dodal.

I přes nárůst příjmů ale nebude podle něj jednoduché sestavit rozpočet s ohledem na rostoucí náklady. Jen u energií očekává radnice nárůst z letošních zhruba 200 milionů téměř na 570 milionů korun. „Samozřejmě nejsou to jen energie, byť to bude velká část, ale ono to souvisí i s našimi příspěvkovými organizacemi. To znamená dopravní podnik, ta částka by mohla být až o 200 milionů vyšší, technické služby budou mít daleko větší požadavky," dodal Karban.

Rozpočet zastupitelé v Liberci zpravidla schvalují v prosinci, s ohledem na nové složení zastupitelstva se ale nedá vyloučit, že tak učiní až v lednu či únoru. Po komunálních volbách v roce 2018 rozpočet zastupitelé schválili v únoru 2019.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, hospodářství, správa, rozpočet, Liberec, 2023, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec počítá pro příští rok s vyššími příjmy, přesáhnout by měly 2,74 miliardy korun  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.