Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Přehrada už je téměř bez vody. Pozor na bahno, varuje Povodí Labe

V liberecké přehradě je nejméně vody za její stodvacetiletou historii. Od svého prvního napuštění totiž nikdy nebyla úplně vypuštěná. K tomu dojde až teď. Ze dna nádrže pak má být odvezeno na 26 tisíc kubíků bahna. A právě před bahnem varuje správce přehrady Povodí Labe, podle kterého si na něj mají dát pozor zvědavci, kteří do prostoru nádrže vstupují.

V přehradě může být až metr bahna, a právě před tím povodí varuje. „Obnažené břehy nádrže i nánosy jsou stále částečně zvodnělé a při vstupu na ně hrozí zapadnutí a uvíznutí,“ uvedla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová.

Podle ní by tak lidé do prostoru přehrady neměli vůbec vstupovat, na což na břehu upozorňují i cedule. „Žádáme tímto návštěvníky a obyvatele, aby v žádném případě nevstupovali za zábradlí do prostoru vypuštěné nádrže,“ dodala.

Přehrada je téměř vypuštěná

Úterý, 11. října 2022, 11:51

Přehrada je téměř vypuštěná
Přehrada je téměř vypuštěná

Vypouštění přehrady Harcov začalo 19. září a vyvrcholí výlovem ryb o víkendu. Zcela vypuštěná bude nádrž poprvé ve své téměř 120leté historii. I proto vypouštění láká řadu zvědavců, po dně nádrže chodí lidé s detektory kovů, řada lidí si chce udělat unikátní fotku.

Povodí Labe libereckou přehradu vypouští kvůli opravě a odbahnění za 388 milionů korun bez DPH. Bez vody bude nádrž, jejíž hladina bývá obvykle ve výši sedmi až devíti metrů, do léta 2025. Opravovat se bude prosakující zděná hráz. Zároveň dělníci opraví 743 metrů pravobřežní zdi vedoucí od hlavní hráze k penzionu Bílý Mlýn. Po skončení oprav bude přehrada schopna lépe chránit Liberec při vydatných deštích, poradí si s mnohem většími průtoky vody než nyní.

Liberecká přehrada bude přes dva roky vypuštěná. Město chystá úpravy okolí

Ještě na podzim má začít rekonstrukce hráze liberecké přehrady v Harcově, kterou chystá Povodí Labe. Na rekonstrukci roky čekalo i vedení města, které s ní spojí obnovu okolí přehradní nádrže. Upraví se cesty, vznikne propojení se Zvolenskou...

Rekonstrukce přehrady chce využít i město, které chystá obnovu okolí nádrže. Na pláži bude vyčleněn prostor s dětskými herními prvky, v celém okolí přehrady budou osazeny nové koše, lavičky a veřejné osvětlení. Na hladině vzniknou plovoucí mola a na pláži pohodlný vstup do vody. „Pozitivním prvkem je docílení bezbariérovosti v místě přítoku Harcovského potoku do přehrady. Bude vytvořen úsek přemostění na ulici Zvolenskou a tato nová cesta bude umožňovat bezbariérové napojení až na pozemky Povodí Labe dole u přehrady,“ uvedl již dříve radní Petr Židek (ODS).

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky přehrada, liberec, harcov, bahno, voda, vypouštění, povodí labe, nádrž, Povodí Labe (státní podnik), ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přehrada už je téměř bez vody. Pozor na bahno, varuje Povodí Labe  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.