Počasí dnes14 °C, zítra16 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Na libereckou univerzitu letos nastoupilo skoro padesát studentů z Ukrajiny. S ruskými studenty sedávají v lavicích

Na Technické univerzitě v Liberci studuje více než pět stovek zahraničních studentů. Mezi nimi jsou i studenti z Ukrajiny, kteří uprchli před válkou, ale i ti, kteří zde studovali ještě předtím. V průběhu studia musí studenti z řad uprchlíků prokázat znalost českého jazyka na požadovaných úrovních.

Na liberecké univerzitě studuje v současné době 525 zahraničních studentů, z toho 127 studuje anglické studijní programy, 398 studentů je v českých studijních programech a z toho zhruba sedm desítek studentů je z Ukrajiny.

Celkem 46 studentů nastoupilo na TUL v režimu dočasné ochrany na čtyři fakulty. „Řada z nich byla v kontaktu s univerzitou již v okamžiku, kdy začali přicházet do České republiky. Centrum dalšího vzdělávání pro ně zorganizovalo intenzivní jazykový kurz,“ řekla Kateřina Maršíková, prorektorka pro zahraniční vztahy. První vlna uprchlíků se tak mohla učit češtinu od dubna, tito studenti na podzim nastoupili na univerzitu s úrovní B1.

Liberecká univerzita kvůli drahým energiím zdraží ubytování na kolejích. Vláda nám nic neřekne, zlobí se rektor

Situace na trhu energií je stále neutěšená a výrazně se dotýká také Technické univerzity v Liberci. Ta zatím nemá nakoupené energie na příští rok. Ubytování na kolejích podraží a cena zřejmě vzroste znovu v příštím roce. Vláda podle rektora...

Studenti, kteří se učili češtinu pouze od léta, prokázali úroveň A2 a mají možnost studovat podle mimořádného studijního plánu – pokud si o něj zažádají. Zároveň je studentům ze strany univerzity nabídnuta intenzivní podpora zahraničního oddělení a poradce pro ukrajinské studenty v oblasti studijních záležitostí.

„Jazyková úroveň byla ověřena pomocí Centra dalšího vzdělávání jazykovou zkouškou. Studenti poté mohli nastoupit na vybrané studijní obory, kam si podali přihlášky,“ informovala Maršíková s tím, že se ale musí dále vzdělávat a do zimního semestru dosáhnout úrovně B1 a dále až B2.

Na fakultě zdravotnických studií je potřeba velmi dobrá znalost češtiny

Studenti v režimu dočasné ochrany nastoupili na všechny fakulty kromě fakulty architektury a zdravotnických studií, nejvíce se jich hlásilo na fakultu strojní, fakultu mechatroniky a ekonomickou fakultu. „Třeba na fakultě zdravotnických studií je požadována velmi dobrá znalost českého jazyka, takže nástup by byl pro ně velmi komplikovaný. Studenty posíláme hned od prvního ročníku na praxe do nemocnice a tam není možné, aby nerozuměli,“ vysvětlila Maršíková. Na univerzitu přijímají kromě studentů také vědce a výzkumníky, v současné době jsou v ústavu dva.

„Docela mě při výuce překvapilo – a není to jenom moje zkušenost – že studenti z Ukrajiny a z Ruska nejenom, že mezi nimi nejsou viditelné rozpory, ale dokonce spolu i sedávají během přednášek, což je pro mě překvapivé. Je to asi tím, že mladí lidé mají na ten konflikt jiný pohled. Není to zkušenost, která by to mohla zobecnit, je to spíše takový postřeh. Dokážou spolu fugnovat a to je přínosné,“ řekl Vlastimil Hotař, předseda akademického senátu.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Adam Pluhař, TUL

Štítky Liberec, technická univerzita, studenti, vzdělání, Ukrajina, válka, univerzita, Technická univerzita v Liberci, Česko, Rusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na libereckou univerzitu letos nastoupilo skoro padesát studentů z Ukrajiny. S ruskými studenty sedávají v lavicích  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.