Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Nový ředitel liberecké botanické zahrady má v plánu zvýšit návštěvnost. V zoo zůstává David Nejedlo

Liberecký kraj letos vyhlásil výběrové řízení na post ředitele zoologické a botanické zahrady. Více uchazečů se hlásilo do botanické, o vítězích obou konkurzů už komise rozhodla. Do čela botanické zahrady nastoupí nový ředitel Václav Lenk, který má v plánu několik novinek. V zoologické zahradě zůstane dlouholetý ředitel David Nejedlo.

„Je dlouhodobě známo, že preferujeme při výběru našich ředitelů omezený šestiletý mandát a bylo tak logické, že budeme v letošním roce vybírat nové ředitele pro obě neziskové organizace,“ řekl hejtman Martin Půta.

Více uchazečů se hlásilo do botanické

V minulých týdnech proběhlo výběrové řízení na ředitele liberecké botanické zahrady a zoologické zahrady. Do konkurzu na ředitele botanické zahrady se přihlásilo pět uchazečů včetně stávajícího ředitele Miloslava Studničky. V případě zoologické zahrady měli zájem o místo dva uchazeči, jedním z nich byl současný ředitel David Nejedlo.

V komisi byli členové rady kraje i odborníci v oblasti botaniky i zoologie. „Nechali jsme si předložit koncepce od uchazečů s tím, že jsme byli připraveni pustit do druhého kola jenom ty, kteří uspějí. V případě botanické zahrady jsme jednu uchazečku nepozvali – jednak nedoložila požadované doklady a koncepce nevyhovovala tomu, co jsme potřebovali,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně hejtmana pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu.

Studnička ve funkci ředitele botanické zahrady končí

Novým ředitelem botanické zahrady se stal Václav Lenk. „Především bych moc chtěla poděkovat dosavadnímu řediteli botanické zahrady Miloslavu Studničkovi, který odváděl skvělou práci. Pevně věřím, že nový ředitel Václav Lenk se bude rozvoji botanické zahrady věnovat se stejným zápalem jako jeho předchůdce,“ uvedla Vinklátová. Studnička dostal nabídku stát se odborným konzultantem v oblasti botaniky, tuto spolupráci ale odmítl.

Václav Lenk vystudoval Českou zemědělskou univerzitu v Praze. Pracoval mimo jiné jako zahradník v liberecké Ekofloře a působí jako informatik na liberecké pobočce ústeckého Krajského soudu. Mezi jeho záliby patří například pěstování kaktusů, masožravých rostlin a orchidejí, jemuž se věnuje přes třicet let.

„Václav Lenk nás zaujal jasnou vizí, jak organizaci vést, otevírat ji návštěvníkům, pracovat s veřejností. Těším se na naši spolupráci,“ dodala náměstkyně Vinklátová.

„Děkuji, že ve mě byla vložena důvěra a že budu moci od Nového roku řídit Botanickou zahradu v Liberci, protože ji vnímám jako srdeční záležitost už od dětských let, kdy jsem tam chodil a od roku 2001, kdy jsem s panem doktorem Studničkou absolvoval první cestu do Brazílie, což byla shoda náhod a vlastně to nastartovalo spolupráci," uvedl Lenk„Botanická zahrada má po těch třiceti letech, co tu pan Studnička pracoval, nové skleníky, rozsáhlé sbírky a sám cítím, že to bude velká výzva udržet tento standard a dobré jméno jak v České republice, tak i v zahraničí,“ doplnil. 

Lenk lánuje botanickou zahradu více prezentovat na sociálních sítích a dodat jí – jak sám říká – svěží vítr a nalákat veřejnost. „Z mého pohledu je hodně uzavřená, takže se budu snažit ji prezentovat prostřednictvím těchto médií a ukázat veřejnosti, že práce zahradníka nebo botanika je zajímavá,“ dodal. Mezi další plány nového ředitele patří také otázka dešťové vody, protože botanická zahrada se potýká s nedostatkem vody. „Dešťová voda odtéká bez užitku pryč, což je velká škoda. Pokud se to podaří zrealizovat, tak to sníží náklady a dešťová voda je pro rostliny lepší než tvrdá studniční,“ uvedl Lenk.

David Nejedlo obhájil v zoo své ředitelské křeslo

Ve výběrovém řízení na ředitele zoologické zahrady uspěl David Nejedlo, který organizaci vede již osmnáct let. „Vybrali jsme stávajícího ředitele. Má jasnou vizi rozvoje zahrady a plán její realizace. Tento plán naplňujeme za úzké spolupráce již nyní a další léta budou pro ředitele a jeho tým velmi náročná. Mohlo by se zdát, že teď, když je zajištěno financování provozu i rozvoje zahrady, bude vše jednodušší. Je to právě naopak. Koordinace souběžně realizovaných projektů, z nichž řada bude skutečně velkých, bude klást na vedení opravdu velké nároky. Věřím, že David Nejedlo s kolegy tuto výzvu zvládnou,“ vysvětlila Vinklátová.

„Velmi si vážím důvěry, kterou do mě Liberecký kraj vložil. A nejenom do mě, protože jsem u výběrového řízení nereprezentoval jen sebe, ale celý současný tým, který zoologickou zahradu vede již několik let. Zahrada se nyní dostává do úplně jiných podmínek a chci říci, že se ode mě asi nedá úplně čekat revoluční změna. Na druhou stranu zoologická zahrada i vedení prochází určitou změnou, protože jsme v nové situaci díky dohodě města a kraje a máme možnost zahradu rozvíjet,“ řekl stávající ředitel.

Oba ředitelé by do funkce měli nastoupit od 1. ledna 2023 na šestileté období.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, botanická, zoologická, zahrada, botanická zahrada, zoologická zahrada, výběrové řízení, Květa Vinklátová, Martin Půta, Česká zemědělská univerzita v Praze, Brazílie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Bez pardonů, liberecká zoo a botanická v závěsu už stojí za hovno.

Úterý, 18. října 2022, 21:54Odpovědět

Nový ředitel liberecké botanické zahrady má v plánu zvýšit návštěvnost. V zoo zůstává David Nejedlo  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.