Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Hrádku nad Nisou zvažují, že z úsporných důvodů neotevřou kluziště

V Hrádku nad Nisou na Liberecku zvažují, že kvůli vysokým nákladům na energie letos neotevřou kluziště. Podle starosty města Josefa Horinky je energeticky velmi náročné a sazba je úplně jiná než třeba na školách. Na veřejném osvětlení ani vánoční výzdobě ale ve městě šetřit nechtějí.

„Když budou chtít lidé bruslit, budou muset do Liberce," řekl starosta Josef Horinka (Hrádek potřebuje změny!). „Pokud jde o úspory energií, nejsme v panice, že bychom museli teď hned něco měnit nebo zateplovat, ale některá zbytná zařízení obětujeme a zůstanou zavřená. Vůbec nedokážeme odhadnout, za jaké ceny budeme mít v příštím roce elektřinu a kdybychom museli zvednout cenu za hodinu na kluzišti o sto nebo dokonce o 200 procent, tak vím, že tam nikdo nebude chodit. Vedeme také diskuse o skateparku," doplnil starosta.

Vánoční osvětlení město rušit nebude

Radnice naopak podle Horinky nepočítá s tím, že by třeba v Hrádku v rámci úspor zrušili vánoční výzdobu nebo na noc zhášeli veřejné osvětlení. „Pokud jde o veřejné osvětlení, tam už jsme v minulosti z nějakých dotačních programů instalovali regulátory, takže u nás  aniž by to možná obyvatelé poznali  se intenzita osvětlení od půlnoci do nějaké čtvrté páté ranní stahuje. A pokud jde o vánoční osvětlení, už nemáme žárovky, ale úsporné LEDkové řetězy, takže vánoční atmosféru lidem určitě brát nebudeme," dodal.

Příhraniční Hrádek nad Nisou se 7 700 obyvateli masivně investoval v minulých letech do zateplení a modernizace svých objektů i úsporných opatření. „Aniž bychom předpokládali, že bude nějaká krize, tak jsme se těmto tématům věnovali už v minulosti tam, kde nám to podmínky dovolily a daná budova třeba nebyla v památkové zóně. Školy a školky máme zateplené, u spousty objektů jsou tepelná čerpadla, na základní škole T. G. Masaryka, což je největší škola v Hrádku, je fotovoltaika," řekl Horinka.

U některých projektů zhatili plány radnice památkáři. Solární panely tak nebylo možné instalovat třeba na budově radnice, která je v památkové zóně. Jinde byly podle něj komplikací podmínky dotace. „My jsme udělali maximum možného a bavíme se o tom, co dál," řekl hrádecký starosta. Většímu rozvoji fotovoltaiky podle Horinky zatím brání legislativa, která s komunitní energetikou – tedy možností na jednom místě vyrobit a na jiném spotřebovat, nepočítá. V budoucnu by ale v Hrádku chtěli solárními panely pokrýt například střechu fotbalového stadionu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Roman Sedláček | hradek.eu

Štítky ČR, energie, správa, Vánoce, Hrádek nad Nisou, bruslení, kluziště, veřejné osvětlení, Liberecký kraj, Josef Horinka, osvětlení, Liberec, Tomáš Garrigue Masaryk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hrádku nad Nisou zvažují, že z úsporných důvodů neotevřou kluziště  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.