Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Modernizace křižovatky u viaduktu po dvou měsících skončila. Měly by odpadnout největší kolony

V Liberci skončila bezmála po dvou měsících modernizace frekventované dvojité křižovatky v ulicích Švermova, Jungmannova a Žitavská. Úpravy za více než 19 milionů korun by měly zlepšit průjezdnost tímto dopravním uzlem, kterým denně projede přes 10 tisíc aut.

„Znamená to, že více aut bude v jeden okamžik odbaveno a měly by odpadnout takové ty nejdelší kolony, které se tam ve špičkách tvořily," řekl náměstek primátora Jiří Šolc (za ANO).

Podle Šolce jde po Šaldově náměstí o druhý nejdůležitější dopravní uzel ve stotisícovém městě. Vybudovaný byl v 80. letech minulého století a tvoří ho dvě krátce za sebou umístěné světelné křižovatky pod dálničním průtahem a železničním viaduktem. Kvůli zachování alespoň částečné průjezdnosti byla stavba rozdělená na úseky. Úplně uzavřená byla dvojitá křižovatka kvůli frézování vozovky a následné pokládce asfaltu jen od středy minulého týdne do dnešního rána. Průjezdná je podle Šolce zhruba od 8:00. Na místě ale stále zůstává několik dělníků, kteří se věnují dokončovacím pracem. Ty ale dopravu neomezují.

Nejvýraznější změnou je rozšíření vozovky v Žitavské ulici, v úseku od tramvajových kolejí pod viaduktem v Hanychovské ulici ke křížení se Švermovou ulicí. Často se tam stávalo, že stojící auta blokovala provoz na tramvajové trati. Nově tam jsou čtyři jízdní pruhy, před tím tam bylo po jednom pro každý směr. Jízdní pruh přibyl i pro nájezd na průtah z Jungmannovy ulice a jiné uspořádání mají jízdní pruhy ve Švermově ulici. Před tím byly pro každý směr dva, nově tam jsou tři pruhy ve směru od Františkova a jeden v opačném směru. Dělníci také na úkor vozovky rozšířili chodník, který vede ke křižovatce od Františkova a který je určený i pro cyklisty. Celková délka upravovaných úseků silnice byla skoro čtvrt kilometru.

Na výstavbu křižovatky přispěli městu dva developeři, kteří staví obytný komplex a průmyslový areál ve Františkově. „Tím se ta cena pro město snížila o čtyři miliony korun," dodal náměstek.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Luboš Vrabec

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Liberec, viadukt, žitavská, Jiří Šolc, Švermov, ANO 2011, Františkov (Velké Kunětice)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Modernizace křižovatky u viaduktu po dvou měsících skončila. Měly by odpadnout největší kolony  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.