Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Liberec chce od MMR získat aspoň 14 milionů korun na obnovu majetku po loňské povodni

Liberec chce od ministerstva pro místní rozvoj (MMR) získat alespoň 14 milionů korun z nedávno vyhlášeného dotačního programu, který je určený na obnovu majetku poškozeného při některé loňské přírodní katastrofě. V Liberci loni v polovině července lijáky a následná blesková povodeň způsobily jen na majetku města škody za více než 70 milionů korun.

Do dotačního programu hodlá radnice poslat minimálně osm žádostí u již provedených oprav za 28 milionů korun. „Přidělená dotace na jednu podanou žádost může činit 50 procent ze způsobilých výdajů, maximálně však deset milionů korun," řekla náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO).

Podle ní budou ještě zjišťovat, jaké náklady jsou uznatelné, a do dotačního programu chce město navíc poslat ještě další žádosti. „Máme akce, které dělaly Technické služby města Liberce, a tam také nevíme, do jaké míry nám to bude uznáno, když to bylo opraveno naší společností," dodala Prachařová.

Škody v Liberci způsobily vydatné deště loni 17. července, kdy za půl dne napršelo přes 45 litrů vody na metr čtvereční a vyhlášen byl druhý povodňový stupeň. Zmírnit dopady na město pomohla přehrada Harcov, když z ní odtékalo méně vody, než do ní přitékalo. Hladina se kvůli tomu zvedla o více než metr a půl a voda zaplavila i promenádní cestu kolem přehrady.

Voda podemlela tramvajové koleje 

Největší částku od MMR, osm milionů korun, chce Liberec získat v souvislosti s opravou tramvajové tratě do Horního Hanychova, kdy voda podemlela koleje v Hanychovské ulici. Z dotačního programu bude Liberec usilovat i o získání peněz na již provedenou obnovu průtočnosti Jizerského potoka a jeho přítoků i bezejmenného potoka, jenž loni v létě zaplavil Fibichovu ulici. Dotace chce radnice získat i na obnovu parkových cest v Lidových sadech, parcích v centru města či Rochlici, opravu povodňových škod v areálu ZŠ Na Výběžku, rekonstrukci mostu v Kašparově ulici a opravy ulic Křižanská, U Podjezdu a Na Pasece.

Nově vyhlášená výzva je určená pro obce a kraje, jejichž majetek loni zasáhl živel a na jejich území nebyly vyhlášeny krizové stavy. V dotačním programu je k dispozici 700 milionů korun a ministerstvo předpokládá, že většinu z této částky budou čerpat Liberecký a Ústecký kraj. Přívalové deště loni v červenci způsobily bleskové povodně a v Libereckém kraji po nich zůstaly škody zhruba za 330 milionů korun. V Ústeckém kraji zasáhly Děčínsko a nejvíce postižené byly obce Dolní Poustevna, Lobendava, Vilémov, Děčín, Jílové a Hřensko. I zde šly škody do milionů korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Drbna archiv

Štítky ČR, správa, počasí, záplavy, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec chce od MMR získat aspoň 14 milionů korun na obnovu majetku po loňské povodni  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.