Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V nábytkové bance chybí zejména postele. Během roku tudy prošlo 130 tun vybavení a nábytku

Bezmála 130 tun vybavení do domácnosti, zejména pak nábytku, prošlo v roce 2022 krajskou nábytkovou bankou v Liberci. Oproti předchozímu roku jde zhruba o dvojnásobné množství.

Aktuálně chybí hlavně postele, po kterých byla poptávka po celý rok, i v souvislosti s potřebou ubytovat uprchlíky před válkou na Ukrajině. Nadbytek je teď naopak talířů a hrnků, řekla ředitelka banky Jitka Večerníková.

Banka pomáhá i uprchlíkům

Zhruba třetina vybavení mířila loni z banky na pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. Největší nápor byl podle Večerníkové na jaře, kdy s příchodem uprchlické vlny bylo nutné zajistit pro Ukrajince první ubytování. Během dvou měsíců tehdy nábytková banka vyexpedovala kolem 160 postelí. I když počty nově příchozích výrazně poklesly, stále je podle ní pomoc potřeba. „Teď se u nás Ukrajinci usazují, získávají byty a my jim ty byty pomáháme vybavovat," řekla.

V porovnání s loňským rokem se podle ředitelky výrazně zvýšil počet lidí, které nábytková banka podpořila. „V roce 2021 jsme podpořili zhruba 400 osob, loni už téměř 1600, to je čtyřnásobek, a myslím si, že ten zájem ze strany veřejnosti bude i nadále narůstat," doplnila Večerníková. Potřebných podle ní přibylo nejen s uprchlíky z Ukrajiny. „Ve spojitosti se současnou ekonomickou a energetickou krizí se do finanční tísně dostává také stále více Čechů, žádostí nám přichází čím dál tím víc," dodala.

Za necelý rok zachránila 65 tun nábytku. Nábytková banka pomáhá lidem v nouzi

Už rok působí v Liberci nábytková banka, která ale působí pro celý Liberecký kraj. Za tu dobu pomohla zachránit 65 tun nábytku, který by jinak skončil v kontejnerech. Nyní ho využívají lidé ve finanční nebo sociální nouzi.

Situace se podle Večerníkové mění. „Jsou chvíle, kdy jsme zavaleni až ke stropu a musíme třeba na týden udělat stopstav, pak zase vyskladníme a ten sklad je prázdný. Budeme rádi, když bude v příštím roce stabilnější nabídka od dárců," řekla. Stále jsou podle ní potřeba elektrospotřebiče jako ledničky nebo pračky, ale i drobnější spotřebiče jako mikrovlnné trouby nebo rychlovarné konvice. „Rádi to přijmeme pro naše klienty," dodala ředitelka banky.

Z nábytku jsou podle ní potřeba nejen postele, zájem je také o gauče, zejména rozkládací. „Přijímáme i matrace, pokud jsou v jen trochu slušném stavu, protože pokud někomu dáme postele bez matrací, tak mu to nic neřeší," řekla Večerníková. Dárci by vždy měli nábytkovou banku nejprve kontaktovat telefonicky na 732 670 571 nebo prostřednictvím e-mailu: info@nbliberec.cz, aby si ověřili, zda je o jejich věci zájem. Banka také na základě fotografií ověří, v jakém stavu nábytek je. „V 99 procentech si pro to zboží i jezdíme," dodala.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nábytková banka Liberec

Štítky Ukrajina, sociální, nábytková banka, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nábytkové bance chybí zejména postele. Během roku tudy prošlo 130 tun vybavení a nábytku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.