Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Liberec loni z parkovného získal rekordních 28 milionů, i tak zvažuje zdražení

Liberec loni z parkovného na městských parkovištích získal rekordních 28 milionů korun. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (Starostové pro Liberecký kraj) se přesto nedá vyloučit, že sazby za parkování ještě letos zvýší.

„Debata ještě mezi námi v koalici neproběhla. Poslední úpravy cen parkování nebo parkovacích poplatků byly tři roky zpátky, kdy jsme je jenom mírně, řádově o koruny upravovali. Takže nevylučuji, že budu radě města navrhovat nějakou valorizaci," uvedl primátor.

Ceny za parkování radnice naposledy zvedla od listopadu 2020, a to podle typu zóny od pěti do deseti korun. Primátor předpokládá, že návrh na úpravu sazeb předloží nejdříve v polovině roku. Ještě před tím chce zjistit, jak mají nastavené ceny za parkování v jiných krajských městech a jak jsou v poměru k cenám jízdenek v MHD. Výše sazeb za parkování by podle něj měla být nastavená tak, aby spíše motivovala k využití autobusů a tramvají. „Když je parkování příliš nízko nastavené, tak to lidí nutí spíše použít vlastní auto tam a zpět a naopak odrazuje od cestování MHD," dodal primátor.

V Liberci jsou placená parkoviště rozdělená do šesti zón s různou sazbou, řidiči tak za 60 minut parkování platí mezi deseti a 50 korunami. Celodenní parkování v zelených zónách stojí 30 korun. Pro srovnání, základní čtyřicetiminutová jízdenka v MHD v Liberci je za 24 korun. Liberec provozuje 2518 parkovacích míst, z toho 1435 jsou placená stání a zbytek je v takzvaných modrých zónách pro držitele parkovacích karet.

Loni vybral Liberec na parkovném zhruba o čtyři miliony korun více než v roce 2021 a o devět milionů více než v roce 2020, kdy ale motoristé za parkování část roku neplatili. Zavedení bezplatného parkování bylo tehdy jedním z vládních nařízení v rámci protikoronavirových opatření.

Peníze získané od motoristů město podle primátora využívá na zlepšení podmínek pro parkování. Připomněl, že letos chce zahájit modernizaci parkoviště v Pastýřské ulici asi se 150 místy, která bude součástí plánované výstavby nové silnice nazývané Nová Pastýřská.

V tomto roce nechá radnice také za 1,7 milionu korun vyměnit 235 starších parkovacích senzorů a zároveň sjednotí technologii, která informuje o obsazenosti parkovišť. Město využívá dvě různé. Do správy modernějšího systému patří zatím 1003 senzorů, radnice pod něj po výměně převede i zbývajících 235 senzorů. „Systém funguje dobře, zobrazuje jednak informace na příjezdových tabulích, tak na webu města. Sjednocením technologie se nám to celé zjednoduší a i servis systému bude efektivnější," dodal náměstek primátora pro technickou správu a informační technologie Jiří Šolc (ANO).

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky správa, automobilová, parkování, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Horal

Tak ať si jede chytrej Zámečník a jeho nohsledi zaparkovat třeba pod Klášter. Za tuhle několik let rozmlácenou a rozblácenou hrůzu je drzost vůbec chtít poplatky. A takových rádoby parkovišť je v Liberci mnohem víc. Asi si verbež na radnici potřebuje zvýšit odměny.

Sobota, 11. března 2023, 00:35Odpovědět

Liberec loni z parkovného získal rekordních 28 milionů, i tak zvažuje zdražení  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.