Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Liberec i Liberecký kraj získaly dotaci na vybudování kreativního centra

Liberec i Liberecký kraj získaly dotaci z Národního plánu obnovy na vybudování kreativního centra. Město 31 milionů korun použije na přeměnu bývalé slévárny Linser a kraj 114 milionů na modernizaci kulturně společenského areálu Lidových sadů.

Bývalá slévárna Linser v Resslově ulici je posledním pozůstatkem továrního komplexu, který založil v roce 1858 Christian Linser. Podnik se nejprve orientoval na zařízení pro textilní průmysl, pivovary či hasičské sbory a později na motorismus. Budova ale nyní nemá žádné využití a chátrá. Přestavba na společenské a kulturní centrum si odhadem vyžádá zhruba 38 milionů korun. „Je to taková první vlaštovka rozvoje celé dolní čtvrti, takzvaného Papíráku," řekl náměstek primátora Liberce Jiří Janďourek (Starostové pro Liberecký kraj - SLK). Lokalita mezi Soukenným náměstím a základní školou v Barvířské ulici patří dlouhodobě mezi nejzanedbanější místa v dolním centru stotisícového města.

Přestavbu na Linserku musí město podle podmínek dotace dokončit nejpozději do podzimu 2025. Rekonstrukce ale nejspíš začne až v příštím roce. Radní města v úterý teprve vybrali firmu, která vytvoří projektovou dokumentaci. Z devíti uchazečů o tuto zakázku uspěla společnost Atelier - Jaroslav, která za vypracování projekčních prací dostane zhruba 2,75 milionu korun.

Také kraj je podle hejtmana Martina Půty (SLK) ve fázi projektování. „Protože projektujeme, tak zatím nebudeme představovat konkrétní podobu rekonstrukce. Předpokládáme, že to proběhne někdy v příštích měsících," řekl dnes hejtman. Rekonstrukce Lidových sadů, kde je mimo jiné velký i malý sál, Experimentální studio či kanceláře zoo, by se měla týkat zejména interiérů. „Chceme, aby tu vzniklo moderní kulturní centrum, které poskytne jak prostor pro koncerty, představení různých žánrů, besedy a přednášky, ale také zázemí pro hudební vzdělávání a pro místní kapely," uvedla již dříve náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (SLK). Náklady na rekonstrukci budovy kraj odhaduje na 200 milionů korun.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, správa, památky, Liberec, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stížnost a dotaz k podání vysvětlení adresován na NPO.

Úterý, 11. dubna 2023, 20:12Odpovědět

No, to jsem chtěl vědět. Půta, Jaňdourek, jasně. Šolc pro jistotu mimo hru? Uvidíme, jak se k tomu postaví NPO. Od Papíráku po Linserku už nesáhnete na nic.

Neděle, 9. dubna 2023, 23:46Odpovědět

Liberec i Liberecký kraj získaly dotaci na vybudování kreativního centra  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.