Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Ve Frýdlantu připravují obnovu autokempu, zavřený je od povodní

Ve Frýdlantu připravují obnovu tamního autokempu. Areál u řeky Smědé je od roku 2010, kdy ho poškodily bleskové povodně, mimo provoz, výjimkou je několik větších akcí v roce.

Opravovat se bude postupně, práce jsou rozdělené do tří etap, ta první přijde podle odhadu projektantů včetně daně z přidané hodnoty na téměř 33 milionů korun. Radnice teď hledá dodavatele, řekl místostarosta Jiří Stodůlka (ODS). Nabídky je možné podávat do 17. května.

První etapa zahrnuje podle místostarosty vybudování nových cest uvnitř kempu, technické sítě a nové připojení kanalizace a vody. Součástí stavby je také rekonstrukce dvou budov a výstavba nové recepce. Kemp je na místě bývalého zámeckého parku a zahrady, v minulosti tam byly i chatky, po nichž zůstaly betonové základy a ty teď musí pryč. Kemp je obehnaný památkově chráněnou zdí, její obnova ale součástí této zakázky není, oprava ale čeká historický altán, v areálu přibudou i lampy veřejného osvětlení.

„Je to škoda, ale letošní turistickou sezonu nestihneme, my jsme dlouho čekali na stavební povolení a rozpočet, ty práce jsou navíc na celou stavební sezonu a jsou to všechno práce, které se nedají dělat v zimě," řekl Stodůlka. Turisté tak podle něj budou moci kemp využít až v příštím roce. Zatím bude sloužit jen návštěvníkům se stany, karavany a obytnými vozy, v jedné z dalších etap se počítá s výstavbou chatek a v té druhé s dobudováním koupaliště. „Co se bude dělat dřív, rozhodne zastupitelstvo," řekl Stodůlka.

Obnovu kempu bude Frýdlant financovat z vlastního rozpočtu bez dotací. „Rádi bychom kemp rozvíjeli, protože je to jedna z mála aktivit města, která by měla zpátky přinášet alespoň část peněz a měla by dál, včetně pivovaru, tenisových kurtů a tak dále, rozvíjet prostor, kterému říkáme Podzámčí," doplnil starosta Dan Ramzer (ODS). Koronavirová pandemie navíc podle něj v posledních letech zvýšila zájem právě o tento druh turistiky.

Frýdlantsko bylo oblastí, kterou bleskové povodně v srpnu 2010 v Libereckém kraji postihly nejvíc. Velká voda tehdy zasáhla polovinu území kraje, vyžádala si pět lidských životů, z toho tři na Frýdlantsku a dva na Českolipsku. Po povodni zůstaly v kraji škody za 8,2 miliardy korun. K nejvíce zničeným městům patřil právě Frýdlant, kde na náměstí vystoupala voda do výšky půldruhého metru. Celkově tam škody překročily miliardu korun. Většina už byla dávno opravena, autokemp ale zatím na obnovu čekal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Frýdlant

Štítky ČR, turistika, stavby, správa, kempy, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Frýdlantu připravují obnovu autokempu, zavřený je od povodní  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.