Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do krajiny se vrací remízky. Velký, plný keřů a stromů, vyroste na Frýdlantsku

Mezi Supím vrchem a Bažantnicí na Frýdlantsku to zazelená. Vyroste zde nový remízek, široký patnáct metrů a dlouhý přes jeden a půl kilometru. Jde o jeden z největších připravovaných projektů vracení přirozených biokoridorů do přírody.

Krajina nejen našeho regionu trpí již desítky let nešetrným hospodařením v minulosti, kdy mnohá JZD zlikvidovala přirozené remízky, aby získala více plochy pole k hospodaření. Dopady jsou velmi nepříznivé. Nejenom, že nemají zvířata kudy migrovat a chybí jim přirozené prostředí, ale mizí i voda z krajiny, která stéká po polích pryč na silnice a mnohdy i do měst a okolních obydlí. Schází totiž stromy a rostliny, které by vodu zadržely.  

Není úplně snadné remízky nově vytvářet, protože pozemky mají různé majitele. Tady se nám ale podařilo najít prostor na pozemcích, které patří zemědělské škole, tedy kraji a jsou ideální pro vytvoření nového biokoridoru. Na podzim bychom chtěli začít,“ vysvětlil Václav Židek (Piráti), radní pro životní prostředí a zemědělství Libereckého kraje. Na remízek využije kraj dotaci.

Biokoridor propojí stávající lesy mezi sebou, což umožní pohyb a lepší příležitost úkrytu pro zvířata a zvýšení potravní nabídky díky plodům keřů a hmyzu. Vysazeno bude 557 stromů, 541 stromových keřů a 2264 keřů, přibude také pět odsedáků pro dravce.

Remízky jsou obecně ve špatném stavu. Není výjimkou, když na ploše 40 kilometrů neroste ani jeden strom nebo keř,“ dodal Židek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky remízky, obnova krajiny, příroda, Liberecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do krajiny se vrací remízky. Velký, plný keřů a stromů, vyroste na Frýdlantsku  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.