Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Rekonstrukce liberecké přehrady pokračuje, kdo ji ale bude financovat, jasné není

Rekonstrukce liberecké přehrady začala loni a bude pokračovat ještě minimálně dva roky. Kdo ji ale zaplatí, to je zatím předmětem jednání. Financování oprav nádrže, která byla vyřazena z evropského dotačního programu, je totiž vyřešené jen do konce letošního roku.

Nyní bude náklady hradit státní podnik Povodí Labe a ministerstvo zemědělství, sdělila mluvčí Povodí Hana Bendová. Financování v dalších letech stále vyřešené není, podle Bendové se o něm nadále jedná. Přehrada je majetkem státního podniku.

Rekonstrukce vodní nádrže vybudované před 120 lety začala loni na podzim a potrvá do léta 2025. Podmínkou pro čerpání dotací ale bylo dokončení stavebních prací do konce roku 2023, což přehrada nesplňuje, proto byla z dotačního programu vyřazena. I přes nejistotu ve financování stavební práce za 388 milionů korun bez DPH zatím postupují podle plánu.

„Pokračuje se na odbahnění nádrže těžením sedimentu, na výstavbě opěrné pravobřežní železobetonové zdi včetně kamenné obezdívky a na budování staveništních komunikací," uvedla Bendová. Stavbaři také například čistí věž hráze, montují část přístupové šachty a pracují na zřízení zemní jímky. "Na levé spodní výpusti se vyřezává staré potrubí, proběhlo spárování vzdušného líce hráze a pokračuje se na čištění a spárování kaskády bezpečnostního přelivu," dodala mluvčí.

V nejbližší době budou stavbaři osazovat asi 100 metrů dlouhé pobytové schodiště, které bude součástí pláže. Tu čeká revitalizace stejně jako další okolí přehrady podle projektu, který připravuje liberecká radnice. „V současné době máme dokumentaci na stavebním úřadě k vydání stavebního povolení," uvedl náměstek primátora Jiří Janďourek. Odhaduje, že revitalizace okolí přehrady si vyžádá zhruba 45 milionů korun. Práce by měly začít v březnu 2024. V plánu je dobudování stezky podél promenádní stěny, úprava pláže, kde přibydou herní prvky, lavičky, koše a malé dětské hřiště, ale také vybudování bezbariérového propojení směrem na Zvolenskou ulici.

I tu možná čeká změna, neboť pro pěší není zcela bezpečná. Je v ní klikatá nepřehledná silnice s obousměrným provozem aut bez promenádní cesty. „Domluvili jsme se, že bychom zkoušeli nový režim. My bychom to chtěli uzavírat na víkendy. To znamená, aby přehrada byla rekreační oblastí přes víkendy, kdy aut jezdí minimum, a potom o státních svátcích," dodal Janďourek.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky stavby, voda, správa, rekreace, Povodí Labe, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

No, v prosinci to zaříznou a pak se Jaňdourku můžete se Zámečníkem lajkovat hlavou o žulové schody. Bookmakeři, jaké jsou kurzy na to, že přehradu během následujících let nezprovozní?

Sobota, 12. srpna 2023, 16:11Odpovědět

Rekonstrukce liberecké přehrady pokračuje, kdo ji ale bude financovat, jasné není  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.