Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Památný den sokolstva připomíná také vyvěšená vlajka na Krajském úřadě

Památný den sokolstva připadá na 8. října a i v letošním roce toto významné datum připomínají vyvěšené vlajky, třeba ta na budově kraje.

Datum nebylo pro tento den vybráno náhodou. V roce 1941 proběhla v noci ze 7. na 8. října takzvaná Akce Sokol. „V rámci ní gestapo zatklo na 1 500 sokolských činovníků z ústředí, žup i větších jednot. Byli mučeni, vězněni, deportováni do koncentračních táborů,“ připomněl mluvčí kraje Filip Trdla s tím, že konce války se dožilo pouhých sedm procent z nich.

Mezi významné dny v České republice byl Památný den sokolstva zařazen až v roce 2019. Symbolickou osobou spojenou s tímto dnem je František Pecháček. „Byl to sportovec, československý olympionik, sokolský činovník, autor legendární sletové skladby mužů z roku 1938 nazvané ‘Přísaha republice‘. Jako jeden z čelných představitelů domácího odboje byl v roce 1944 umučen nacisty,“ dodal Trdla.

Podle hejtmana Martina Půty je tento den poctou všem členům a členkám Sokola, kteří obětovali své životy v boji za svobodu, demokracii a samostatnost. „Liberecký kraj se ke vzpomínce přidává vyvěšením vlajky na terase ve třetím patře budovy Krajského úřadu Libereckého kraje. Nikdy nezapomeneme,“ komentoval Půta.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Památný den sokolstva, sokol, Liberec, kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památný den sokolstva připomíná také vyvěšená vlajka na Krajském úřadě  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.