Počasí dnes12 °C, zítra17 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Více než čtyři sta milionů by měla stát rekonstrukce silnice v blízkosti Benešova u Semil

Kraj plánuje zrekonstruovat křižovatku silnic druhé třídy číslo 292 se silnicí první třídy číslo 14. Ta se nachází nedaleko Benešova u Semil, její stav je kritický.

Zároveň by se mělo jednat o nejdražší akci v celém příštím roce. Náklady jsou odhadovány na necelých 465 milionů korun. Délka opravovaného úseku měří přibližně čtyři kilometry. Nyní Liberecký kraj zažádá o dotaci.

„Žádost o dotaci předložíme do Integrovaného regionálního operačního programu. Závazek ovšem musí ještě schválit zastupitelé na lednovém zasedání,“ uvedl hejtman Martin Půta. Pokud by se kraji podařilo v dotačním programu uspět, mohla by výše podpory dosáhnout až 405 milionům korun.

Vysoká cena projektu se odvíjí zejména od nutnosti výstavby opěrných zdí. „Bude nutné vystavět opěrné zdi nad silnicí i pod ní. V tomto ohledu se tedy nejedná o klasickou opravu silnice,“ poznamenal náměstek hejtmana Marek Pieter. Rekonstrukce zvýší bezpečnost a plynulost dopravy.

Dalším významným projektem bude vybudování obchvatu u Zákup za více než 58 milionů korun. Na tento projekt je již vypracována projektová dokumentace a schválena dotace. „Na této výstavbě se bude podílet kraj i samotné město Zákupy. Tento přístup velice oceňuji. Město samo vyčlenilo na projektovou dokumentaci přes dva miliony korun,“ dodal hejtman. Společně nyní budou budou město Zákupy a kraj vybírat vhodného zhotovitele stavby.

 

Foto Jan Luxík

Štítky rekonstrkce, silnice, křižovatka, Benešov u Semil, dotace, projekt, Martin Půta, Zákupy, Marek Pieter, Liberecký kraj

Více než čtyři sta milionů by měla stát rekonstrukce silnice v blízkosti Benešova u Semil  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.