Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Harrachovu pomůže úvěr, zaplatí tak velkou část pohledávky

Město Harrachov původně zvažovalo získat peníze na zaplacení pohledávky ze škrtů v rozpočtu, ale zastupitelstvo nakonec rozhodlo, že si půjčí od banky šest milionů korun.

Jedenáctimilionovou pohledávku z prohraného soudu zaplatí krkonošský Harrachov částečně z úvěru. Od banky si půjčí šest milionů korun se splatností na šest let, řekla starostka Harrachova Eva Zbrojová. „Budeme ji ale moci splatit kdykoliv předčasně bez sankce,“ dodala.

Závazek má město vůči firmě Auditas se sídlem v Belize, které pohledávku už před lety postoupil bývalý právník města Tomáš Vašíček. Advokát v minulosti Harrachov zastupoval ve sporu o stomilionový dluh z dob privatizace tamní sklárny. Vašíček uzavřel v roce 2010 s městem smlouvu za deset milionů korun. Protože to ale bylo bez výběrového řízení, město za to antimonopolní úřad potrestal pokutou 40.000 korun.

Předchozí vedení radnice smlouvu bez soutěže obhajovalo časovou tísní, jejich nástupci se rozhodli právníkovi nevyplatit celou částku. Harrachov zaplatil v minulosti Vašíčkovi přes tři miliony a o zbývající částce rozhodoval soud. Vrchní soud loni v prosinci rozhodl, že město musí zaplatit. Ze sedmi na více než 11 milionů částka stoupla kvůli úrokům.

Zbrojová původně předpokládala, že peníze budou moci vyplatit jen za cenu razantních škrtů v rozpočtu. Zastupitelé Harrachova ale nakonec rozhodli, že si místo toho raději město s 1500 obyvateli vezme úvěr. „Aby se dalo pokračovat v započatých investicích a akcích,“ uvedla starostka.

Vedení města zvažovalo, že se pokusí verdikt ještě zvrátit dovoláním k Nejvyššímu soudu. Podle Zbrojové ho ale podávat nebudou. „Protože jsme potřebovali najít nějakou dohodu s protistranou. Když my se nebudeme odvolávat, oni nebudou vymáhat pohledávku exekučně,“ řekla. Dohoda se podle ní teprve tvoří, projednávat by se měla někdy v březnu.

Chybějící peníze by město v budoucnu možná mohlo získat prodejem akcií Sportovního areálu Harrachov (SAH), který provozuje zdejší skiareál. Město má ve společnosti čtyřprocentní podíl, což by mělo odpovídat zhruba šesti milionům korun. Zastupitelstvo schválilo přípravu prodeje. „Je to jedna z variant, jak by se daly případně další peníze sehnat. Osobně si ale myslím, že k prodeji nedojde,“ uvedla starostka. Podle ní chtějí hlavně zjistit, jaký by byl o akcie zájem a za jakou cenu. Harrachov je musí nabídnout nejprve ostatním akcionářům SAH, jsou tři. Česká unie sportu vlastní 56,5 procenta akcií, Svaz lyžařů ČR 37,6 a Investiční společnost Sportlease 1,9.

Autoři | Foto cesky-raj.info

Štítky správa, hospodářství, Harrachov, dluh, pohledávka, úvěr, peníze, Eva Zbrojová, Belize, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, Nejvyšší soud České republiky, Sportovní areál Harrachov a.s., Česko

Harrachovu pomůže úvěr, zaplatí tak velkou část pohledávky  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.