Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Na Valdštejně je živo, lezci v sedácích očišťují a stabilizují skalní podloží

Turistická sezóna na hradě Valdštejn sice ještě neodstartovala, i přes zavřené brány je zde ale pořádně živo. Pískovcové skalní masivy se očišťují a stabilizují.

„Nejtěžší bylo odtěžení skalního bloku v blízkosti schodiště na aehrenthalskou terasu. Nikdo totiž přesně netušil, jak velká je prasklina ve skalním bloku,“ popsala Eliška Gruberová z Turnovských památek a cestovního ruchu. Zkušeným pracovníkům se naštěstí podařilo nutné části skalních bloků odstranit, aniž by došlo k poškození památky.

Nyní pokračuje očišťování pískovců od náletové vegetace a kořenů. Na některých místech také přibydou podezdívky, které zajistí převisy a nestabilní bloky. „Zároveň budou působit jako ochrana proti vodní a mrazové erozi,“ vysvětlila Gruberová. Náklady na sanační práce se vyšplhaly na 1,14 milionu korun

Veškeré práce by měly být ukončeny na konci května. Do té doby by měli návštěvníci hradu a okolí dbát zvýšené opatrnosti při pohybu v okolí areálu Valdštejnu. „V některých místech se mohou lidé setkat se zákazem vstupu do ohraničeného prostoru, který by měli respektovat,“ dodala Gruberová.

Foto Město Turnov

Štítky Valdštejn, opravy, lezci, pískovec, Hrad Valdštejn

Na Valdštejně je živo, lezci v sedácích očišťují a stabilizují skalní podloží  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.