Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Květinová chaloupka na Semilsku je jako z pohádky. Žena zde pěstuje 600 kultivarů fuchsií

Každý má nějaký ten koníček. Někdo po práci nazuje botasky a vyrazí do lesa, jiný se zavře do ateliéru a tvoří umělecká díla. No a Jana Suchardová žije zahradničením, konkrétně pěstováním fuchsií.

Pěstování květin propadla Jana Suchardová ze Semilska před 23 lety na výstavě fuchsií v liberecké galerii. Nyní má na 600 kultivarů fuchsií. O tomto víkendu je mohl vidět každý, kdo přišel do Květinové chaloupky manželů Suchardových v osadě Újezdec nedaleko Lomnice nad Popelkou. V pestrobarevné malebné zahradě mohli zájemci vidět i desítky rozkvetlých keřů růží, balkonové rostliny, trvalky či ohroženou lilii zlatohlavou. „Jak se sem zlatohlávek dostal nevím, byl tady odjakživa,“ řekla čtyřiašedesátiletá pěstitelka.

Vášeň pro fuchsie v sobě objevila v roce 1996 na výstavě libereckého pěstitele Jiřího Pevného, jež se konala v galerii. „Když jsem vešla na nádvoří, viděla ty barvy, svítilo to tam, smálo se. Koupila jsem si asi deset fuchsií, další rok dalších 30, pak to přerostlo ve 100 a teď už jich mám kolem 600. Každá je jiná,“ řekla Suchardová.

Zpočátku fuchsiím i zpívala. „Hráli jsme jim i na flétny, manžel fuchsiím říkal kluci, já zase holky,“ řekla. S přibývajícím počtem květin je to ale podle ní stále větší dřina. „Kdyby jich bylo 100, tak si to užívám,“ uvedla. Třeba jen k tomu, aby květiny na jaře vytahali ze skleníku ven a umístili v zahradě, je potřeba měsíc. Pěstitelka má raději fuchsie s menšími květy. „Malé kvetou více, lépe rostou. Velké bambule se sice lidem víc líbí, udělá se ale jen pár kvítků a opadá to, jak je to přešlechtěné,“ řekla.

Její favoritkou je dlouhodobě fuchsie s růžovými květy, jejíž název v překladu znamená perla bílých rytířů. Některé fuchsie se podle ní chovají jako manekýnky. „Mám zkušenost, že pořád živoří, živoří. Když ji vyndám ven, přijdou lidé, tak se předvede, úplně zazáří,“ uvedla. Obdiv lidí ale podle pěstitelky z květiny vysává energii a vyčerpává ji. „Vzpamatuje se třeba až příští rok anebo odejde,“ řekla. Květinovou chaloupku manželé Suchardovi zájemců zpřístupňují každoročně ještě při devítidenní letní výstavě. „Máme ji od soboty po svátku Husa, letos to bude od 13. do 21. července,“ dodala pěstitelka.

V sobotu a dnes byla zahrada přístupná v rámci projektu Víkend otevřených zahrad. V Libereckém kraji se návštěvníkům otevřelo také skalkové miniarboretum ve Velkém Grunově s 500 druhy rostlin včetně vzácných druhů ze středomoří, Malé Asie, Alp či Himálaje. Přístupná byla i zahrada s trvalkovými záhony a více než 100 druhy léčivých rostlin u Dubé, experimentální trvalková zahrada ve Vesci v Liberci a Bredovská zahrada u zámku Lemberk.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Květinová chaloupka, květiny, Semilsko, fuchsie, chalupa, zahrada, Jana Šaldová, okres Semily, výstava, manželé, kultivar, umělecké dílo, ateliér, pohádka

Květinová chaloupka na Semilsku je jako z pohádky. Žena zde pěstuje 600 kultivarů fuchsií  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.