Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Kam v Harrachově po výletě nebo při špatném počasí? Do muzea

PR článek

Tradice, šikovné ruce, odvaha, pracovitost, originalita, píle a poctivost – tak to a mnohem víc uvidíte a zažijete díky expozicím a prohlídkám výroby v muzeích v Harrachově. Pokud se chcete ukrýt před nepříznivým počasím, pokud si chcete odpočinout od kilometrů, které jste nachodili v Krkonoších anebo pokud se chcete dozvědět zajímavé příběhy místních lidí, rozhodně navštivte některé z muzeí v Harrachově.

Muzeum skla

Harrachovské muzeum skla, které je součástí areálu Sklárny a minipivovaru Novosad & Syn, obsahuje přes 5000 exponátů, které mapují více jak třísetletou historii sklářské výroby na Novém Světě. Sbírka svou velikostí tak představuje největší sbírku českého skla pocházejícího z jedné sklárny v České republice. Exponáty, které jsou dnes v muzeu k vidění, sloužily před 2. světovou válkou jako firemní vzorkovna nejlepších výrobků tehdejších majitelů, hrabat Harrachů. Vzorky nechal zazdít do tajné místnosti Jan Nepomuk Antonín hrabě Harrach před německou armádou a objeveny byly až při rekonstrukci vzorkovny v 70. letech.

Ski museum

Pro milovníky zimních sportů a historie vznikla unikátní expozice čítající úctyhodných 8000 exponátů. Díky odhodlání rodiny Slavíků, jejich lásce ke sportu, a skokanskému zvláště, sběratelské vášni a trpělivosti, si můžete prohlédnout např. přes čtyři sta párů lyží z osmnácti zemí, staré lyže (ski) včetně rákosového vázání, paletu lyžařských vosků, někdejší skokanskou výzbroj a stovky dalších zajímavých a mimořádných fotografií a archiválií.

Hornické muzeum

Harrachovský rudný důl je znám již od poloviny 18. století. Těžba zde byla ukončena v září roku 1992 a Hornické muzeum a prohlídková štola byly otevřeny v březnu roku 2003. V muzeu jsou ukázky minerálů fluoritových ložisek, nástroje a pomůcky používané při těžbě, mapy a fotografie dokumentující práci na zdejším ložisku. Prohlídková štola je dlouhá zhruba 1000 m, trasa je vedená typickým prostředím rudného dolu.

Muzeum Šindelka

V budově, která je v Harrachově známá jako Šindelka, se od počátku 19. století vyráběla střešní krytina – šindel. Dnes žulový dům slouží jako jedna z expozic Krkonošských muzeí a je otevřen každému zájemci o lesnictví a myslivost. A co můžete v expozici vidět? V expozici vám předvedou, jak se les pěstuje, ale také jak a proč se v něm těží dříví. Na vlastní oči uvidíte i přezimovací obůrku a pestrou zvířenu žijící v lesích s 32 vycpanými zvířaty. Anebo je tu připraven funkční model klauzy – zařízení, která byla v Krkonoších od 16. století budována za účelem splouvání vytěženého dříví po vodě do nižších poloh.

Štítky Harrachov, Krkonoše, muzeum, sklárna, sklo, exponát, druhá světová válka, výlet, Česko, Německá armáda, Nový Svět, Nepomuk

Kam v Harrachově po výletě nebo při špatném počasí? Do muzea  |  Semilsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.